3.5 C
De Bilt

Doetinchem spoort jongeren aan schulden af te lossen

Doetinchem – Door gericht jongeren met schulden op te sporen en hen te helpen die af te lossen, is de helft van de jongeren met schulden er ook in geslaagd hun probleem aan te pakken. Dat is volgens het Bureau voor Financiële Ondersteuning van de gemeente Doetinchem een opvallend hoog slagingspercentage voor deze doelgroep. De gemeente gaat de aanpak nu standaard toepassen.

Schulden

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 27 jaar met schulden te kampen. Daarbij heeft ruim 10 procent ook schulden bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars zijn daarmee de meest voorkomende schuldeisers. Uit zichzelf kloppen deze jongeren zelden aan voor hulp. Dat komt vaak pas in hen op als die schulden torenhoog zijn opgelopen en ze in een uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen.

Actieve benadering

Voor het Bureau voor Financiële Ondersteuning (BvFO) van de gemeente Doetinchem was dat reden om te kijken of ze deze jongeren niet in een veel vroeger stadium van hun schuldenproblematiek zouden kunnen opsporen. In zo’n vroeg stadium zijn de jongeren makkelijker te helpen en kan erger worden voorkomen.

Samenwerking met zorgverzekeraar

Het BvFO heeft hiervoor samenwerking gezocht met de grootste zorgverzekeraar in de regio en het CAK. Hierdoor kreeg het BvFO de jongeren sneller in beeld. Vervolgens werden alle jongeren tussen 18 en 21 jaar actief benaderd. Eerst schriftelijk en als ze niet reageerden werd in een aantal gevallen overgegaan tot huisbezoek.

Budgetcoach

De schulden van de ruim vijftig benaderde jongeren in de gemeente liepen uiteen van een paar honderd tot meer dan 4000 euro. De gemiddelde schuld lag in deze groep op zo’n 1200 euro. Een bedrag dat voor deze jongeren, met hun inkomen, al snel tot een uitzichtloze situatie kan leiden. De jongeren die werden benaderd en open stonden voor hulp, kregen direct een Budgetcoach aangeboden. Deze Budgetcoach helpt hen niet alleen om iets aan hun huidige schuld te doen, maar leert de jongere ook beter met zijn inkomsten en al dan niet vaste uitgaven om te gaan.

Standaard aanpak

De succesvolle aanpak wordt nu voortaan drie keer per jaar toegepast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio