De gemeente Lochem krijgt vanaf 2026 miljoenen euro’s minder van de Rijksoverheid. Dit betekent dat flinke bezuinigingen nodig zijn. Want de gemeente is verplicht om elk jaar een sluitende begroting bij de provincie in te leveren.
Wethouder Lex de Goede (Financiën) legt uit welke mogelijkheden Lochem heeft om geld te besparen. Hij wil tot een bezuinigingsplan komen dat op steun kan rekenen. Van de gemeenteraad én van de Lochemse samenleving.
“We willen zoveel mogelijk inwoners en andere belanghebbenden de kans geven mee te praten over de bezuinigingen. Daarom heeft de gemeente advies- en onderzoeksbureau Moventem in de arm genomen. Via een digitale vragenlijst kunnen inwoners laten weten wat zij belangrijk vinden om te behouden. Zij kunnen ook aangeven waar volgens hen minder of helemaal geen geld meer naartoe hoeft te gaan.”
Online of op papier
Het invullen van de vragenlijst kan van 9 december tot 8 januari op www.lochemspreekt.nl. Wie de vragenlijst liever op papier ontvangt, die kan Moventum bellen op (0575) 84 37 38. De gemeente zal ook op straat in een aantal kernen meningen ophalen.
Kaderdocument
Het college van B&W heeft de fracties van de gemeenteraad gevraagd om een duidelijke bezuinigingsrichting aan te geven. Deze richting plus de rode draad uit de meningen van inwoners weegt het college mee. Uiterlijk begin maart zal het college 2 à 3 scenario’s aan de raad voorleggen die ieder afzonderlijk ongeveer 7 miljoen aan besparingen opleveren. De fracties mogen aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat. De uitwerking vindt vervolgens plaats in de Kadernota 2026. In juli neemt de gemeenteraad hierover een formeel besluit.
3 knoppen
De Goede: “We kunnen aan 3 knoppen draaien. De eerste knop is zorgen voor meer inkomsten door bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en leges te verhogen. De tweede knop is geld uit onze reserves gebruiken en de derde is de buikriem aanhalen.” Leges zijn kosten die de gemeente rekent voor bijvoorbeeld de aanvraag van een paspoort, rijbewijs of vergunning.
Kostbare plannen
Voor haar inkomsten is de gemeente voor maar liefst 65 à 70% afhankelijk van het Rijk. Lochem krijgt, zoals gemeld, vanaf 2026 een veel lagere rijksbijdrage. Het tekort groeit hierdoor in 2028 naar ruim 6 miljoen euro. Dit terwijl er kostbare plannen liggen. Voor onder meer een nieuwe school in Laren en een multifunctionele accommodatie in Gorssel. “We willen ook graag op tijd geld steken in wegenonderhoud binnen de bebouwde kom. Dit om te voorkomen dat we in de volgende jaren opeens enorme kosten krijgen”, zegt de wethouder.
Scherpe keuzes
De conclusie is duidelijk: de gemeente Lochem moet scherpe keuzes maken. Waarin gaan we wel of niet investeren? Van welke plannen moeten we afzien? En gaan we wel of niet belastingen en leges verhogen?
Een aantal keuzes gaat zonder twijfel pijn doen. Doel is de pijn zo eerlijk mogelijk te verdelen. En te blijven werken aan een gemeente waarin het fijn wonen, werken en samenleven is!