1.7 C
De Bilt

Negatief zwemadvies Blauwe Meer verrast alle gebruikers van zwemplas

De provincie Gelderland heeft een negatief zwemadvies ingesteld in verband met de aanwezigheid van PFAS in recreatieplas Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Uit metingen van Waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat er te hoge concentraties PFAS zijn aangetroffen in het water. Hierdoor is er een hoog risico op gezondheidsklachten. De provincie Gelderland raadt het af om te zwemmen of om vissen te consumeren uit deze plas.

Dat er dit jaar gecontroleerd is op PFAS is het gevolg van gewijzigde regelgeving, Gemeente Aalten, exploitant OptiSport en Hengelsportvereniging De Voorn zijn onaangenaam verrast door het onderzoeksresultaat, maar volgen uiteraard het advies van de provincie. De komende tijd wordt onderzoek gedaan naar hoe de vervuiling mogelijk in het water is gekomen.

Niet zwemmen in de Het Blauwe Meer

Wethouder Hans te Lindert: “Natuurlijk is het enorm vervelend dat er voorlopig niet in het meer gezwommen kan worden. Maar wij willen het risico niet lopen dat mensen gezondheidsklachten krijgen door in de plas te zwemmen. Daarom staan wij achter het besluit van OptiSport om binnen de hekken van het zwembad het Blauwe Meer de plas af te zetten en hier tot nader orde geen zwemmers toe te laten. We vragen de medewerking van onze inwoners om ook aan de openbare kant van Het Blauwe Meer niet te gaan zwemmen. Dat is nu echt niet verstandig.”

Chloorbaden gaan open

Regiomanager Maarten Frazer van OptiSport: “Dit bericht komt net voor de feestelijke opening van Zwembad Het Blauwe Meer. We zijn wel blij dat de uitkomsten van de metingen nog voor de opening binnen zijn, zodat we maatregelen konden nemen voordat de zwemmers dit jaar voor de eerste keer de plas in gaan. Maar natuurlijk hadden we ons dit anders voorgesteld. De opening (op 1 mei) gaat overigens wel door, want de chloorbaden zijn gewoon geschikt om in te zwemmen. Wel gaan we nog kijken of dit gevolgen heeft voor onze openstelling.”

Onderzoek

De oorzaak van de hoge waarden is op dit moment niet bekend. Afgesproken is om samen met alle betrokkenen de oorzaak en de mogelijke oplossingen voor dit probleem in kaart te gaan brengen. De wethouder: “als gemeente zien we de hoge PFAS-waarden als een gezamenlijk probleem en we voelen ons daarom ook medeverantwoordelijk voor een oplossing.”

Vragen over gezondheid

Informatie over de gezondheidsrisico’s van PFAS is te vinden op: www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/pfas

Mensen die vragen hebben over PFAS in relatie tot gezondheidsproblemen kunnen contact opnemen met de GGD via telefoonnummer 088 44 33 000 (tijdens kantooruren) of via e-mail: mmk@ggdnog.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio