De gemeente Lochem zet volop in om iedereen mee te laten doen in de Lochemse samenleving. Door te investeren in zowel taalles als werk stimuleert de gemeente dat Oekraïense vluchtelingen en statushouders (mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen), beter kunnen integreren, meedoen aan allerlei activiteiten én kunnen werken. Zeker in een tijd van schaarste en personeelstekorten biedt dit kansen.
De gemeente doet dit niet alleen. Samen met partners als Interbeek (taalaanbieder en inburgering), het Taalhuis van de bieb en met werkgevers zorgen we ervoor dat we de kansen vergroten om mee te doen. Door nauw met elkaar samen te werken bereiken we meer.
Taalles en werk combineren
Wethouder Ria Leliveld: “Een mooi en concreet voorbeeld van deze samenwerking is ‘taal op de werkvloer’ bij Hotel Landgoed Ehzerwold. Dankzij de inspanningen en goede samenwerking tussen Ehzerwold, het taalhuis en de gemeente hebben we, naast werk, ook taallessen kunnen verzorgen voor de groep Oekraïense vluchtelingen die daar werken. Door taal en werk te combineren kunnen deze Oekraïners veel beter meedoen in de Nederlandse samenleving. De eerste resultaten zijn veelbelovend.”
Ook mogelijkheid extra taallessen voor statushouders
Naast Oekraïense vluchtelingen is de gemeente ook verantwoordelijk voor de inburgering van (volwassen) statushouders. Dit betekent dat zij Nederlandse taallessen volgen bij een professionele taalaanbieder en is er ondersteuning tijdens het inburgeringstraject via taalmaatjes bij de bieb.
Na het inburgeringstraject hebben statushouders ook nog de mogelijkheid tot extra taallessen.
Projecten voor betere taalvaardigheden van statushouders
Project Z is een mooi voorbeeld van het ondersteunen van statushouders op het gebied van taal. Een groep van 13 vrouwelijke statushouders heeft in 2023 een opleiding op MBO 1 niveau in de zorg gevolgd en afgerond, samen met het Graafschap College. Dit biedt een mooie basis bij het vinden van werk of vrijwilligerswerk..
Ook in de circulaire fietsenwerkplaats in Eefde worden per jaar ongeveer 10-14 kandidaten, waaronder statushouders, geholpen om technische vaardigheden te leren en werkervaring op te doen. Waarbij ze ook hulp krijgen om een zinvolle daginvulling te hebben en, wanneer nodig, taallessen op de werkvloer te volgen. De eerste resultaten van dit project verwachten we begin volgend jaar.
Uitdagingen voor de toekomst
Bij het vinden van een geschikte werkplek is het taalniveau belangrijk. Daarom zetten we in op contact met lokale werkgevers die werkervaringsplekken en betaalde banen aan willen bieden aan statushouders en/of vluchtelingen uit Oekraine. Want het biedt werkgevers ook kansen om op die manier hun personeelstekort op te lossen wanneer zij investeren in deze groeiende groep medeburgers.