Controles vastgoedcriminaliteit door politie en gemeente Alblasserdam

Alblasserdam – Het opsporen van illegaal en anoniem gebruik van vastgoed door criminelen stond dinsdag 20 april centraal tijdens diverse pandcontroles in de regio Rotterdam. Gemeenten, politie en het RIEC Rotterdam werkten deze dag samen om vastgoedcriminaliteit aan te pakken. Deze actiedag is een vervolg op, en een direct gevolg van, de Meld Misdaad Anoniem campagne over criminele huurders die in oktober vorig jaar van start ging.

Handhaving en controle

Gemeente Alblasserdam was ook betrokken bij deze actie en zette de eigen buitengewoon opsporingsambtenaren in. In Alblasserdam werden drie panden bezocht. Op alle gecontroleerde adressen bleken zaken niet in orde en volgt een verdiepend onderzoek. De komende maanden volgen in Alblasserdam nog meer controles op woonfraude.

Veel criminele activiteiten rondom vastgoed

Het afgelopen halfjaar zijn in de regio Rotterdam ruim 400 meldingen gedaan van criminele activiteiten in vastgoed. Een deel van deze meldingen werd gedaan naar aanleiding van de bewustwordingscampagne van Meld Misdaad Anoniem, het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. De meldingen waren voor gemeenten en politie aanleiding om diverse soorten vastgoed in de regio te controleren. Gemeenten controleerden bijvoorbeeld op een juiste inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en de politie op spookbewoning.

Spookbewoning

Er is sprake van spookbewoning wanneer de bewoner van een woning niet ingeschreven staat op het betreffende adres. Vaak gaat het hierbij om huurpanden die worden verhuurd via een verhuurbemiddelaar en die vervolgens illegaal worden bewoond. Criminelen gebruiken deze panden om anoniem te verblijven en/of illegale activiteiten uit te voeren, zoals het opslaan van vuurwapens, produceren van drugs en verstoppen van crimineel geld. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in de woonomgeving én grote problemen voor de verhuurder.

Melden helpt

Bij het opsporen van vastgoedcriminaliteit zijn meldingen van verhuurders, buurtbewoners en andere omstanders enorm belangrijk. Wat zijn signalen waar mensen zelf op kunnen letten? Signalementen van onbekende personen die panden op afwijkende tijdstippen bezoeken, onduidelijkheid over wie een woning bewoont, of personen die met grote tassen panden in- en uitgaan, kunnen wijzen op vastgoedcriminaliteit. Vermoedens van misstanden in panden kunt u melden bij de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Tips

Tips voor veilige verhuur Verhuurt u zelf een pand? Met een paar simpele tips kunt u potentiele verhuur aan criminelen voorkomen. Accepteer bijvoorbeeld geen contante huurbetalingen, controleer de identiteit van de huurder door het legitimatiebewijs op echtheidskenmerken te beoordelen, vraag om een bewijs van inkomen en check dit bij de werkgever. Meer tips vindt u in de brochure Veilig uw pand verhuren.

Gezamenlijk ondermijning aanpakken

De controles van dinsdag 20 april waren een samenwerking tussen gemeenten, politie en het RIEC Rotterdam. Het RIEC is een samenwerkingsverband tussen verschillende overheidspartners. Om ondermijnende criminaliteit in de regio Rotterdam aan te pakken, werken overheidspartners nauw samen in zogenoemde RIEC-Versterkingspijlers, waaronder de pijler Motus en het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img