Coöperatie i­_lab officieel van start

Gorinchem – De voorbereidingen binnen het i­_lab zijn in volle gang. De eerste stappen zijn gezet. In juni stemde de gemeenteraad definitief in met de komst van het i_lab in Gorinchem. Donderdag 28 oktober was een belangrijke dag voor een volgende stap. Bestuurders van het onderwijs, ondernemers en de gemeente hebben hun handtekening gezet om de coöperatie i_lab officieel van start te laten gaan.

Unieke samenwerking

De officiële start van de coöperatie staat voor een unieke samenwerking in de regio. Deze samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en de overheid (triple O) gaat verder dan alleen samenwerken. Het gaat om gedeeld eigenaarschap waarbij elk lid van de coöperatie vanuit zijn eigen expertise en verantwoordelijkheid bijdraagt aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden om samen te innoveren in Gorinchem en de regio. Het i_lab gaat dit mogelijk maken.

Waarom i_lab?

Technologische ontwikkelingen vragen nu en in de toekomst andere kennis en vaardigheden van werknemers in verschillende bedrijfssectoren. Niet alleen bij de technische beroepen in bijvoorbeeld de (maritieme) maakindustrie, bouw en installatietechniek, maar ook in de landbouw en de zorg. Wethouder Onderwijs,Ro van Doesburg: “De stad mag reuzetrots op het i-lab zijn als motor van de regionale beroepen- en innovatiecampus in Gorinchem-Noord. Het is een directe uitwerking van ambities uit Go2032 de visie van de stad. Bedrijven, onderwijs en overheid zijn samen eigenaar. Dat is uniek in Nederland. De coöperatie is ook van belang voor de positie van de regio als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven.”

Bedrijven

Alle onderwijsinstellingen van Gorinchem en de regio hebben zich verenigd en doen mee binnen de coöperatie. Ondernemersvereniging IKG en stichting Wetech hebben het voortouw genomen voor een vereniging bedrijvencollectief@i-lab. Op deze manier kunnen ook alle bedrijven uit Gorinchem en de regio meedoen en meedenken binnen de coöperatie met opdrachten, vraagstukken, stages en innovatieprojecten. Klimaatservice Holland B.V. uit Hardinxveld-Giessendam is vandaag als eerste bedrijf lid geworden en sluit zich aan als partner bij de i_lab community.

Challenges voor scholieren

Verschillende bedrijven en organisaties zijn al actief in het i_lab. Zo zijn de eerste bedrijfschallenges georganiseerd voor mbo-leerlingen bij Eurogroep in Bleskensgraaf en Montapacking in  Molenaarsgraaf. Een challenge is een bedrijfsbezoek waar een groep leerlingen les krijgt van een medewerker van het bedrijf en een bedrijfsopdracht krijgt om uit te werken. Zo leren de leerlingen het bedrijf goed kennen en kunnen ze hun kennis toepassen in de praktijk.

Stage- en afstudeeropdrachten

Vanaf deze maand heeft i_lab een eigen tijdelijke ruimte in het Da Vinci College in Gorinchem. Dit jaar nog starten hier de eerste projecten ‘Zorg voor Later’ en ‘Huis van Nu’ in samenwerking met het bedrijfsleven voor mbo- en vo-leerlingen. Het i_lab is er ook voor hbo- en wo-studenten. De coöperatie is de intermediair voor deze studenten voor interessante stages en afstudeeropdrachten bij bedrijven in Gorinchem en de regio. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img