Blinden en slechtzienden leveren elke dag topprestatie

Twenterand – Tijdens de Dag van de Witte Stok vragen blinden en slechtzienden wereldwijd aandacht voor hun positie in het verkeer. In samenwerking met Evenmens Twenterand is deze dag op vrijdag 15 oktober ook in Twenterand gehouden. Het initiatief voor deze speciale dag komt van Jeanet Kikkert uit Vriezenveen, die zelf slechtziend is. Om hem te laten ervaren wat zij elke dag meemaakt, ging wethouder Bart-Jan Harmsen samen met haar op pad, met een verduisteringsbril.

Stukje lopen met Jeanet Kikkert

Hoewel Jeanet Kikkert niet heel ver van het gemeentehuis in Vriezenveen woont, was het samen met de wethouder nog best een stuk lopen. Bart-Jan Harmsen haalde haar vrijdagochtend tegen half elf op van huis, om samen naar het gemeentehuis te lopen. Jeanet zoals ze dat altijd doet en de wethouder voorzien van een heuse verduisteringsbril, om aan den lijve te ervaren hoe het is om met slecht zicht jezelf te moeten redden. En dat viel de wethouder eerlijk gezegd niet bepaald mee.

Allerlei obstakels voor blinden en slechtzienden

“Ik zou me in mijn eentje geen raad hebben geweten”, erkent wethouder Harmsen eerlijk na de bijzondere wandeling. “Zonder de hulp van Jeanet was ik nooit bij het gemeentehuis gekomen, vrees ik. Geweldig dat Jeanet dit initiatief genomen heeft om aandacht te vragen voor blinden en slechtzienden in het verkeer. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat, wat voor mensen met een normaal zicht heel gewoon is, dat helemaal niet is voor blinden en slechtzienden. Zij ervaren in het verkeer dagelijks allerlei obstakels. Eigenlijk leveren zij elke dag een topprestatie.”

Lotgenoten

Ook Miranda Felix van Evenmens Twenterand is blij met het initiatief van Jeanet. “Wij komen in ons werk vaak inwoners tegen met visuele beperkingen. Dit initiatief is voor de bewustwording goed, maar vooral ook voor de contacten met lotgenoten. We weten uit ervaring dat dat mensen veel oplevert aan herkenning en erkenning. Jeanet Kikkert kwam eerder al met het idee voor een Oogcafé voor Twenteranders met een visuele beperking. Deze Dag van de Witte Stok is een mooi moment om aandacht te besteden aan deze doelgroep en het kan een mooie opstap zijn naar een lotgenotengroep.”

Heeft u ook een visuele beperking en zoekt u lotgenoten? Dan kunt u contact opnemen met Jeanet Kikkert via jdkikkert74@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img