7.3 C
De Bilt

Gemeente Twenterand zet volgende stap in afvalinzameling

De gemeente Twenterand zet de volgende stap in afvalinzameling voor een schone en mooie toekomst. Het college van burgemeester en wethouders wil graag dat meer huishoudelijk afval goed gescheiden wordt ingezameld. Dat betekent dat het restafval minder vaak ingezameld gaat worden en dat er nog meer grondstoffen uit het afval kan worden terug gewonnen. Wethouder Martha van Abbema heeft afval in portefeuille: “De inwoners van onze gemeente hebben de afgelopen jaren al aangetoond goed afval te kunnen scheiden en met deze besluiten kunnen we daarin een belangrijke volgende stap zetten met elkaar.”

Afvalinzameling

Afval is steeds vaker grondstof voor het maken van nieuwe producten. Maar liefst 90% van het huishoudelijk afval is geschikt voor hergebruik. Oud glas wordt weer nieuw glas. En groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan gerecycled worden tot bijvoorbeeld compost. Plastic verpakkingen worden verwerkt tot nieuwe producten zoals emmers, straatmeubilair en fleecetruien.

Minder vaak inzamelen restafval

Eén van de voorstellen van het college is dat de container voor restafval één keer per 8 weken huis-aan-huis ingezameld wordt. Dat wordt ook wel ‘laagfrequent inzamelen’ genoemd. Omdat de meeste inwoners van Twenterand nu al goed afval scheiden, komen zij prima uit met de voorgestelde inzamelfrequentie. Door grondstoffen goed van het restafval te scheiden, ontstaat veel minder restafval. Als blijkt dat inwoners toch niet uitkomen met de afvalinzameling van één keer per 8 weken, dan kunnen zij gebruik maken van zogenaamde overloopcontainers, die op verschillende plaatsen in de gemeente kunnen worden geplaatst. Daarnaast krijgen inwoners de mogelijkheid hun kleine restcontainer (140 liter) gratis om te ruilen naar een grotere container (240 liter).

Aanpak #Terugwinnaars.

Inwoners van de gemeente Twenterand scheiden hun afval al goed. Toch wordt vaker geconstateerd dat vooral het pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) vervuild is met afval dat niet in de ‘oranje bak’ thuishoort. Het gaat dan om grote stukken plastic, piepschuim, glas en etensresten. Maar ook in het gft, textiel en oud papier zit steeds vaker ander afval. De aanpak #Terugwinnaars maakt inwoners duidelijk waarom het belangrijk is het restafval goed van de grondstoffen te scheiden. Het laat zien wat met goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden en waarom het zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit. Martha van Abbema benadrukt het belang: “Als een deel van de huishoudens die vervuilde grondstoffen aanbieden, dan kan het zijn dat de hele lading wordt afgekeurd en moet worden verbrand als restafval. Het gaat vaak om enorme hoeveelheden afvalinzameling, want een vuilniswagen leegt per rit de containers van achthonderd tot duizend huishoudens. Die vervuiling is niet goed voor het milieu, want heel veel grondstoffen gaan verloren. Bovendien kost het ons als gemeente extra geld, want grondstoffen leveren geld op terwijl restafval juist geld kost.”

Vervolg

De gemeenteraad bespreekt deze voorstellen van het college op 1 of 2 september 2020 in een raadsdebat. Op 15 september 2020 staat het vervolgens op de agenda voor de raadsvergadering. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt deze nieuwe manier van afvalinzameling op zijn vroegst midden 2021 ingevoerd. De gemeente Twenterand bereidt de invoering samen met ROVA verder voor. Inwoners worden dan uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe wijze van afvalinzameling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio