Op het terrein van de Wisselweg 33 in Almere wordt het plan De Verbinding ontwikkeld. Nu staat er nog het voormalige kantoorpand van LeasePlan, maar er moeten straks 1.000 nieuwe appartementen verrijzen. 85 procent van die huizen bestaat uit sociale- en midden huur en betaalbare koopwoningen. De rest wordt verhuurd in de vrije sector. Het plan bedacht door projectontwikkelaar Artikel 22, die ook eigenaar is van het terrein.
Het project is ontworpen voor verschillende groepen bewoners: starters, doorstromers, ouderen en jongeren. Aan de appartementencomplexen worden ook maatschappelijke- en commerciële voorzieningen toegevoegd, zoals winkels, horeca, werklocaties en plekken om elkaar te ontmoeten en te sporten. Er komen ook parkeerplekken, en is er ruimte voor groen dat onderdeel wordt van het nog te ontwikkelen Stadsweteringpark. Het bestaande kantoorpand moet eerst worden gesloopt.
Plan voor De Verbinding
“De ontwikkeling van De Verbinding zorgt voor extra aanloop in het centrum. Daar hebben de winkeliers en horecaondernemers baat bij. Samen met de andere ontwikkelingen in dit gebied bouwen we aan een centrumgebied dat bruist en waar steeds meer mensen een fijne plek kunnen vinden om te wonen”, zegt wethouder Ontwikkeling Stadscentra Maaike Veeningen.
De Verbinding is onderdeel van een groter plan voor het Stationskwartier, het gebied noordelijk van het station Almere Centrum. Op de Wisselweg 1-31 worden op termijn meerdere appartementencomplexen ontwikkeld. Dat geldt ook voor de Willem Dreesweg, naast het kantoorpand van de Belastingdienst. Voor een braakliggend deel van de Oreganoweg bestaan plannen voor de bouw van een nieuwe supermarkt met daarboven zo’n 80 appartementen.
Woningbouwproject De Verbinding is een voorbeeld voor de aanpak van woningnood, zoals in de notitie Trendbreuk woningbouwprogrammering Almere is voorgesteld.
Veel sociale huur en betaalbare woningen in project
Ontwikkelaar Artikel 22 heeft met woningbouwvereniging de Alliantie afspraken gemaakt over de afname van een groot aantal sociale huurwoningen en betaalbare huurwoningen. Dat maakt het volgens de gemeente een zeer kansrijk project. Daarnaast is het één van de belangrijkste focusprojecten van Almere, wat inhoudt dat de gemeente dit project met voorrang oppakt.
Wethouder Paul Tang – Wonen en Ruimtelijke ontwikkeling: “Als we de woningnood in Almere willen oplossen, is er focus nodig. Dat betekent dat we gericht kiezen welke projecten de hoogste prioriteit krijgen, waarna we samen met de partners zorgen voor oplossingen als er problemen zijn. Zo krijgen onze inwoners zo snel mogelijk een plek om te wonen. De Verbinding is zo’n project dat die focus verdient en krijgt, zodat we snel 1.000 nieuwe huizen kunnen toevoegen aan onze woningvoorraad.”
Het plan wordt nu voorgelegd aan de raad, die bepaalt of het in deze vorm doorgaat. Op zijn vroegst begint de sloop en de daaropvolgende bouw volgend jaar.
Doorstromen in een bekende buurt
Artikel 22 kijkt uit naar de ontwikkeling van De Verbinding: “We bouwen kwalitatief goede woningen die goed bereikbaar zijn, op een gewilde locatie. En we bouwen vanaf de eerste steen aan een leefbare buurt waar mensen echt met elkaar samenleven. Want een goed imago en een goed gevoel geven een wijk meer waarde.”
De Alliantie is er trots op om straks alle sociale huurwoningen en een groot deel van de betaalbare huurwoningen in bezit te hebben. “Met dit project nemen we als maatschappelijke bouwer onze verantwoordelijkheid om Almeerders te laten doorstromen in de buurt die zij al kennen. Zo komen er weer woningen vrij voor jonge Almeerders”, zegt Koen Westhoff, directeur gebieds- en vastgoedontwikkeling Alliantie Almere.
De exacte verdeling van de woningen en andere informatie is te vinden in dit raadsvoorstel (PDF).