Amersfoort is vandaag uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke stad van de provincie Utrecht. Afgelopen jaar steeg Amersfoort van plaats 44 naar plaats 2 op de ranglijst van de Toiletalliantie die vandaag is gepubliceerd. Amersfoort liet hiermee de gemeente Utrecht achter zich, die op de vierde plaats staat op de ranglijst. Alleen in de gemeente West Maas en Waal is het beter toiletteren. Elk jaar publiceert de toiletalliantie, bestaande uit onder meer de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en HogeNood-app de Toiletranglijst. Vanwaar die opmerkelijke stijging in Amersfoort?
Wethouder Micheline Paffen: “Amersfoort wil een Inclusieve én gastvrije stad zijn voor inwoners én bezoekers. Toiletbezoek is belangrijk om de stad te kunnen bezoeken. Wij zijn trots op deze tweede plek en willen zo’n mooie positie natuurlijk vasthouden. Samen met Onbeperkt Amersfoort en onze denktank Inclusieve Stad blijven wij hard werken om Amersfoort toegankelijk en inclusief te houden.’’
Toiletbezoek
Toiletbezoek is een belangrijke reden voor mensen om op pad te gaan. Om te winkelen, naar een restaurant of een evenement te gaan. Zoals de toiletalliantie in hun missie aangeeft, betekent meer toiletten: ‘minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid, minder zorgkosten (preventie). Maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijker (binnen)stad en mensen die langer in een verblijfsgebied verblijven. Dit biedt ook economische kansen: hoe langer mensen blijven, hoe meer geld ze uitgeven. Zo realiseren we daadwerkelijk maatschappelijke impact, een win-winsituatie.’
Horeca Amersfoort
In de afgelopen jaren hebben inwoners en bezoekers, jong en oud, met en zonder een beperking herhaaldelijk aangegeven dat een openbaar toegankelijk toilet, tevens geschikt voor mensen met een beperking, dat het liefst ook buiten openingstijden van detailhandel en horeca is te gebruiken, in veel delen van de stad ontbreekt. De gemeente Amersfoort heeft deze signalen serieus opgepakt.
De gemeente Amersfoort heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat er meer gratis toiletten moeten komen. Voor deze zomer nam de gemeente formeel het besluit om een toiletplan uit te voeren, waarbij één toilet per jaar, vijf in totaal, toegankelijk voor mensen met een beperking, wordt gerealiseerd.
In de Hogenood-app zijn alle gastvrij te gebruiken toiletten vermeld, welke het meest dichtbij is, of deze ook met een beperking en/of gratis is te gebruiken. Het toilet aan de Boterbeurs, naast de Joriskerk in het centrum, is het eerste toilet dat ook met een beperking 24/7 is te gebruiken. Wij hopen dat, met name het uitgaanspubliek dit toilet ook schoon wil houden, zodat mensen met een beperking, dit toilet bij hoge nood wel kunnen gebruiken.