Woudenberg – In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar laat de totaal geregistreerde criminaliteit in Woudenberg een duidelijke daling (-15%) zien. Zo nam in de eerste helft van 2024 het aantal woninginbraken af (-40%), verminderde het aantal autokraken (-74%) en waren er ook minder registraties digitale fraude (-15%).
Wel nam het aantal klachten over jongerenoverlast flink toe, werden er meer tweewielers gestolen en namen ook de meldingen rond cybercriminaliteit en huiselijk geweld toe. Dit blijkt uit het veiligheidsbeeld voor gemeenten in Midden-Nederland van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) over criminaliteit.
De totaal geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland is in 2024 licht gedaald (-1%). Het is nog te vroeg om al te kunnen spreken van een trend.
Opvallende dalers en stijgers criminaliteit
- Meest opvallende daler is het aantal autokraken (-74%) terwijl dit regionaal juist is gestegen (+6%).
- Het aantal woninginbraken is gedaald (-40%) en is daarmee op het laagste niveau sinds 2021. Het aantal registraties digitale fraude is met -15% gedaald, daarmee zet de dalende trend zich voort.
- Na een jarenlange daling is er nu sprake van een stijging van het aantal meldingen rond jongerenoverlast. Dit is van 26 naar 55 gegaan, een stijging van +112%.
- Een andere opvallende stijger is het aantal registraties van brom-, snor- en fietsdiefstal (van 8 naar 13 meldingen) terwijl dit regionaal is gedaald (-2%). Dit geldt ook voor cybercrime (van 4 naar 6 meldingen) en huiselijk geweld (van 3 naar 5 meldingen).
Jongerenoverlast
Burgemeester Jansen: “De afgelopen maanden heeft Woudenberg te maken gehad met een overlast gevende jongerengroep. Overlast die de leefbaarheid in ons dorp onder druk zette. De politiecijfers die terug te vinden zijn in de RVS-rapportage spreken duidelijke taal. De gemeente heeft de meldingen over de overlast gevende jeugdgroep zeer serieus genomen. Dit voorjaar zijn we samen met politie, jongerenwerk en De Kleine Schans tot actie overgegaan en zijn jongeren en ouders/verzorgers uitgenodigd voor een gesprek. Die gesprekken zijn inmiddels geweest.
De eerste resultaten zijn voorzichtig zichtbaar, in juni zijn er 5 meldingen van overlast door jongeren gemaakt terwijl dit er in april nog 20 waren. Dat stemt mij hoopvol. Ik wil dan ook alle inwoners op het hart drukken om elke vorm van overlast te melden. Alleen door samen te werken en problemen aan te kaarten, kunnen we de leefbaarheid in onze gemeente verbeteren en zorgen voor een fijne en veilige omgeving voor iedereen.”
Rond de overlast gevende jongerengroep werkt de gemeente nauw samen met politie, andere overheden en verschillende zorgaanbieders. Ook (groepen) inwoners, ondernemers en jongerenwerk waren én zijn belangrijke partners om een dergelijke aanpak mee af te stemmen.
Veiligheidsbeeld
Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) is een bureau van en voor de veiligheidspartners: de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie van Midden-Nederland. Zij stelt twee keer per jaar een veiligheidsbeeld op over de veiligheidssituatie in alle gemeenten in de regio Midden-Nederland.