12.9 C
De Bilt

Geef criminaliteit geen ruimte: extra aandacht voor veiligheid op bedrijventerreinen Amersfoort

Geef criminaliteit geen ruimte. Deze oproep doen Gemeente Amersfoort en Meld Misdaad Anoniem (M.) in een nieuwe campagne tegen misdaden op bedrijventerreinen. Criminelen misbruiken regelmatig leegstaande panden of bedrijven met geldzorgen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers, ondernemers en de omgeving. Burgemeester Lucas Bolsius ging als start van de campagne in gesprek met ondernemers over bewustwording van signalen en het vergroten van de weerbaarheid.

Bedrijventerreinen zijn aantrekkelijke schuilplekken voor criminelen. Ze liggen vaak afgelegen of op plekken waar men snel kan vluchten. Panden worden gebruikt voor de productie van drugs of om wapens, illegaal vuurwerk of explosieve stoffen op te slaan. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Bedrijven in geldnood worden vaak misbruikt voor smokkel, voertuigcriminaliteit, arbeidsdwang of om geld wit te wassen.

Knock & talk

De campagne Geef criminaliteit geen ruimte startte met Knock & Talkgesprekken in De Hoef. Dit zijn onaangekondigde gesprekken, om verbinding te zoeken met ondernemers. Zij kregen informatie over de risico’s van georganiseerde criminaliteit, hoe ze signalen herkennen en waar je vermoedens kunt melden.

Burgemeester Lucas Bolsius ging mee: “Georganiseerde criminaliteit heeft meer invloed dan mensen denken. Tijdens controles en acties zien we uitbuiting, diefstal, mensenhandel en gevaarlijke situaties door explosieven, wapens en drugs. Dit vraagt om extra aandacht voor veiligheid op bedrijventerreinen, ook door omstanders. Meldingen kunnen veel ellende voorkomen. Tijdens de knock & talkgesprekken van vandaag benadrukten we dan ook om altijd melding te maken. Dat kan ook anoniem, via M.”

Bij de knock & talkgesprekken sloten ook de politie, handhavers, adviseurs veiligheid van de gemeente en het Platform Veilig Ondernemen aan.

Herken en meld de signalen

Ondernemers en werknemers zien vaak signalen die anderen niet zien. Zij vermoeden het als eerste als er iets niet klopt bij een pand of als een ondernemer in een kwetsbare situatie zit. Dat kan gaan om activiteiten op vreemde tijden, regelmatige bezoekjes van onbekende personen of auto’s, in het geheim slepen met tassen of spullen, overdreven camerabeveiliging of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort kleine signalen.

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt M. 20.000 meldingen naar de politie en andere partners waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio