Op 25 november begint de jaarlijkse Orange the World campagne van de Verenigde Naties. Deze wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes duurt tot 10 december. Elk jaar vinden er in Amersfoort verschillende activiteiten plaats om hier aandacht voor te vragen.
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek geweld en sterven er 137 vrouwen per dag aan geweld van een familielid, partner of ex-partner. In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld. Bijna 1 op de 4 vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld.
Gevel Pathé oranje verlicht
Op 25 november wordt de campagneperiode officieel geopend door wethouder Sociaal Domein Micheline Paffen-Zeenni in bioscoop Pathé Amersfoort. Die avond wordt de gevel van de bioscoop oranje verlicht, de korte film ‘Het ligt aan mij’ getoond en gaan bezoekers met elkaar in gesprek. De bijeenkomst is voor iedereen die wil komen: inwoners, professionals en medewerkers van betrokken organisaties. Aanmelden kan via www.amersfoort.nl/orangetheworld.
Wethouder Paffen: “Geen enkel geweld is te rechtvaardigen en zeker geen geweld tegen meisjes en vrouwen. Ik voel compassie voor iedereen die hiermee te maken heeft, direct of indirect. In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen heeft iedereen recht op een veilige omgeving en een veilig (t)huis. Daarom steun ik van harte de campagne van Orange the World en andere acties in Amersfoort, in Nederland en de rest van de wereld om te strijden tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.”
Minisymposium Orange The World
Vooruitlopend op de campagneperiode vindt er op 23 november 2024 een minisymposium plaats: ‘Stop geweld tegen vrouwen, hoe te herkennen en handelen’. Als afsluiting van de campagneperiode draait op 10 december de film C’è encora domani’ in het filmtheater Onze Lieve Vrouw in Amersfoort. De activiteiten zijn een initiatief van de Soroptimisten, Innerwheel, Veilig Thuis Utrecht, Kwintes, SWA, bioscoop Pathé Amersfoort, Meander Medisch Centrum en gemeente Amersfoort. Zie voor een volledig overzicht de website www.orangetheworld.nl.
Huiselijk geweld melden
De gemeente Amersfoort werkt in de regio Amersfoort aan het verbeteren van de veiligheid van vrouwen en mannen samen met GGDrU, Veilig Thuis Utrecht en Kwintes. Amersfoort vindt het belangrijk om onveiligheid bespreekbaar te maken.
Zoek contact met Veilig Thuis Utrecht
Zoek je zelf hulp, maak jij je zorgen om iemand of heb je vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling? Neem dan (gratis & anoniem) contact op met Veilig Thuis Utrecht. Samen met jou kijken zij wat er nodig is en wat je zelf kunt doen. 0800 2000. Het gratis telefoonnummer is iedere dag, dag en nacht bereikbaar. Je kan ook mailen naar veiligthuis@samen-veilig.nl of tussen 9.00 en 17.00 uur chatten via www.veiligthuisutrecht.nl.
Veilig Thuis Utrecht is het meldpunt voor iedereen die hulp nodig heeft omdat het thuis niet veilig is: kinderen, volwassenen, ouderen, slachtoffers, maar ook plegers van geweld, familie, buren en andere omstanders.
Is er direct gevaar? Aarzel niet en bel altijd 112. Voor al je andere vragen aan de politie bel je met 0900 8844.