Bunschoten – Een winterse dag met code oranje en loopmatten over de vloeren. Vandaag lieten de eerste inwoners van de gemeente Bunschoten zich testen tijdens de pilot Grootschalig Testen. De eerste testdag zag er wat anders uit dat gepland; door het winterse weer bleven twee van de vier locaties gesloten. Toch hield dit de inwoners van Bunschoten niet thuis en werd er volop getest. Ook zijn er tot nu toe al bijna 1200 testafspraken gemaakt.
Burgemeester Melis van de Groep is blij met deze opkomst: “Ondanks de moeilijke weersomstandigheden laten onze inwoners zich van hun beste kant zien. Ik ben er trots op dat we met elkaar ons steentje bijdragen aan dit onderzoek. Samen kunnen we laten zien waar een klein dorp groot in is”.
De pilot is een initiatief van het ministerie van VWS, in samenwerking met de gemeente Bunschoten en GGD regio Utrecht. De komende zes weken worden inwoners van 6 jaar en ouder uit de gemeente Bunschoten opgeroepen om zo vaak mogelijk te laten testen.
Kinderen tussen 6 en 12 jaar zonder klachten worden getest met een zogenaamde mondspoelkit. Dit is een nieuwe en kindvriendelijke testmethode van het UMC Utrecht waarbij er een vloeistof (gedestilleerd water) door de mond wordt gespoeld of gegorgeld, waarvan vervolgens een PCR-test wordt gedaan.
Doel van de pilot
We onderzoeken de mate waarin het virus aanwezig is bij alle inwoners. Zo kunnen we ons een beeld vormen van de omvang van de aanwezigheid van het virus in de gemeente, ook bij mensen die geen klachten hebben of nooit klachten hebben gehad. Na het testen is het ook belangrijk dat mensen die het virus bij zich dragen thuisblijven. We onderzoeken daarom ook hoe mensen geholpen of aangemoedigd kunnen worden om zich aan deze adviezen te houden.
Judith Ludding, directielid GGD regio Utrecht: “Met wat we leren uit deze pilot kunnen we landelijk het verschil maken in het indammen van het virus. Testen en de daaropvolgende maatregelen blijven een belangrijke pijler in de bestrijding, ook wanneer er steeds meer mensen gevaccineerd worden”.
Quarantaine-coaches
De pilot onderzoekt niet alleen de verspreiding van het virus, maar ook hoe mensen het beste door een quarantaineperiode geholpen kunnen worden. Daarom zijn er zogeheten quarantaine-coaches. Deze coach gaat met de mensen in gesprek wat hij of zij voor ze kan betekenen. Denk aan een luisterend oor als iemand zich eenzaam voelt, maar bijvoorbeeld ook aan praktische dingen, zoals boodschappen doen, de hond uitlaten, het overnemen van mantelzorg, het verzorgen van medicijnen en dat soort zaken.