Tijdens het netwerkevent Think Global, Act Digital dat Techport organiseerde in de sporthal van Beverwijk werden ook symbolische EU-subsidie cheques uit het Just Transition Fund (JTF) IJmond uitgereikt. Weer vier innovatieve projecten die dankzij hun subsidie een bijdragen gaan leveren aan de energietransitie, kunnen van start.
JTF is een Europees programma met als doel het midden- en kleinbedrijf (MKB) het ook mogelijk te maken om innovaties uit te werken en in hun bedrijf door te voeren. Het MKB zoekt hierbij de samenwerking met andere bedrijven en opleidingsinstituten in de regio IJmond. Bij een aantal projecten zijn ook technische universiteiten betrokken.
Elektrische binnenvaart voor containervervoer van en naar IJmond
Volgens het plan van het bedrijf Portliner wordt in de zomer van 2025 het eerste elektrische container-binnenvaartschip van Nederlandse makelij in de vaart genomen op het traject IJmuiden-Maasvlakte (Rotterdam). Ondernemer Ton van Meegen heeft een concept ontwikkeld op basis van flowbatterijen die niet explosief en brandbaar zijn, langere levensduur hebben en recyclebaar zijn.
Zijn ambitie is dat alles in Nederland wordt geproduceerd. Uit de staalslakken van Tata Steel kan vanadium worden gehaald, dat nodig is om batterijen te fabriceren. Het casco van het schip wordt op scheepswerven in Nederland gemaakt van staal van Tata Steel. Het Nova College zorgt voor de opleiding en scholing die nodig is voor de productie van het schip. Jeroen Verwoort, wethouder in de gemeente Velsen en voorzitter van de Regionale Stuurgroep JTF IJmond, feliciteerde de ondernemer met de 4 miljoen euro subsidie uit het JTF-programma.
Meer informatie: www.portliner.nl
Blue Reactor, een nieuwe luchtzuiveringstechnologie
Esther Rommel, gedeputeerde provincie Noord-Holland, overhandigde twee subsidiecheques, samen ruim 4,4 miljoen euro, aan projectleider André Kapitein voor zijn projecten Plasma Toolbox for Clean Air en CO2 als grondstof. De huidige Blue Reactor is positief getest door Tata Steel, Shell en het Hoogheemraadschap HHNK. Met de nieuwste technologieën wordt met deze subsidie een nieuwe generatie Blue Reactor ontwikkeld die nog energiezuiniger schadelijke gassen in de chemische en procesindustrie uit de lucht verwijderd zonder gebruik van water, koolstof en/of andere filters en chemicaliën. De innovatie zit in het Niet Thermisch Plasma (NTP) dat de Blue Reactor voor de luchtzuivering gebruikt.
Samenhangend met dit project is het project CO2 als grondstof. CO2, oftewel koolstofdioxide, kooldioxide of koolzuurgas wordt met NTP bij industriële processen uit de lucht gehaald en als grondstof gebruikt om koolwaterstoffen te produceren. Voor het bedrijf Blok Systems Supply in Velsen-Noord wordt een NTP-reactor gebouwd die toepasbaar is in de biovergister van Blok.
Voor het opleiden van plasma-monteurs wordt samengewerkt met Techport, TU Eindhoven, de HvA en het Nova College.
Meer informatie: www.bluereactorsystems.com
Fieldlab Smart Energy Techport
Er is veel koudwatervrees bij het MKB voor sensortechnologie en Machine Learning terwijl deze een grote bijdrage leveren aan het terugbrengen van schadelijke uitstoot, het verlagen van energieverbruik in de industrie en het voorspellen van piekbelasting op het elektriciteitsnet. Techport biedt met het project Fieldlab Smart Energy het MKB een proeftuin aan waar kennisuitwisseling over Tiny Machine Learning plaatsvindt. Het doel is om 30 bedrijven te bereiken en 50 studenten en 60 werknemers op te leiden.
Suzanne Klaassen, wethouder in de gemeente Beverwijk, reikte aan de projectleider André Gerver een subsidiecheque uit van meer dan 1miljoen euro met een compliment dat al 25 partijen zich hebben gemeld voor deelname aan de proeftuin. “Ook hebben wij in Beverwijk een bedrijventerrein op het oog waar het voorspellen van piekbelasting op het net met uw mini-computers en sensoren zeer welkom is. Het geeft de ondernemers perspectief in hun bedrijfsvoering.”
Meer informatie: www.techport.nl/fieldlab-smart-energy/