In Aalsmeer en Kudelstaart vinden jaarlijks veel evenementen plaats, zoals de Pramenrace, Carnaval en de Geraniummarkt. Het huidige evenementenbeleid is aan vernieuwing toe. Daarom vraagt de gemeente inwoners om mee denken over het nieuwe beleid. Zij kunnen op het platform participatie.aalsmeer.nl een enquête invullen en zo hun mening geven over de evenementen in Aalsmeer. De vragenlijst staat open tot 3 juli.
Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Aalsmeer dateert uit 2016. Het zet vooral in op balans levendigheid/leefbaarheid en veiligheid. De gemeente kent een rijke evenemententraditie met jaarlijks terugkerende evenementen in Aalsmeer, Kudelstaart en op en rond het water. Het zijn veel kleine en enkele grotere evenementen. Kenmerkend is dat bijna alle evenementen voor en door de inwoners worden georganiseerd.
Enquête over evenementen in Aalsmeer
Burgemeester Gido Oude Kotte: “Wij zijn trots op het evenementenaanbod en de organisatoren. Evenementen zijn belangrijk voor ons dorp: ze versterken de leefbaarheid en aantrekkelijkheid, en verbinden inwoners, ondernemers en bezoekers. Maar evenementen brengen ook zaken als drukte, geluid en (zwerf)afval met zich mee. Daarom vragen we inwoners mee te denken over het nieuwe beleid. En hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter wij het evenementenbeleid kunnen afstemmen op de wensen en behoeften van onze inwoners, ondernemers en organisatoren.”
Nieuw evenementenbeleid
Omdat evenementen meestal plaatsvinden in de openbare ruimte – met bijbehorende regelgeving – is er voor evenementen apart beleid nodig. In het vernieuwde evenementenbeleid gaat het naast vergunningen en veiligheid, ook over duurzaamheid en het belang van evenementen. De gemeente heeft het onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau Respons gevraagd te helpen bij het maken van het nieuwe beleid. Het huidige evenementenbeleid en regelgeving vormen daarvoor de basis.
Inwoners, ondernemers en evenementenorganisatoren worden nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleid. Organisatoren en ondernemers ontvingen eerder een enquête waarin zij hun input kwijt konden. Nu zijn inwoners aan de beurt om hun mening te geven over onder andere het aantal evenementen, de spreiding van de evenementen in de wijken en door het jaar heen.