Uitgeest – Uitgeesters hebben graag de zeggenschap over hun eigen woning. Daarom hebben Omgevingsdienst IJmond en gemeente Uitgeest samen met lokale en regionale partners een Warmte UitvoeringsPlan (WUP) gemaakt. Dit plan ondersteunt de inwoner met de maatregelen die bij hun individuele situatie passen. Met als doel aardgasvrij wonen. Op die manier wil de gemeente de inwoner vooropstellen en evengoed haar klimaatdoelen halen. In 2030 moet er namelijk 49% CO2-uitstoot bespaard zijn.
Rekening houden met juiste moment voor inwoner
Wethouder Brouwer denkt dat het nemen van meerdere (kleine) stappen gaat werken. “We zien de overstap naar duurzame warmte als een geleidelijke verandering. We houden in dit plan rekening met sociale aspecten: is dit het juiste moment voor de inwoner om de volgende stap te maken. Wat heeft de inwoners al gedaan in huis? Is er een natuurlijk moment om te verduurzamen, zoals een verbouwing of verhuizing? Wat is de motivatie om te verduurzamen?”
Individuele aanpak
Gemeente Uitgeest gaat daarom voor een individuele aanpak. In welke fase van verduurzamen bevindt de inwoners zich? Daar springt de gemeente op in. Wethouder Brouwer: “Het gaat tenslotte om mensen hun thuis, ze willen zelf het tempo bepalen.” Gemeente Uitgeest zet zich al jaren in voor nieuwe energie, met verschillende projecten. Bijvoorbeeld met Duurzamer Wonen, voor kleine energiebesparende maatregelen. En de gezamenlijke inkoopacties voor zonnepanelen.
Energie besparen, energie opwekken, duurzaam verwarmen
Wethouder Brouwer: “Het plan werkt als volgt: eerst energie besparen. Dat doen we door bewustwording, kleine maatregelen als tochtstrips en LED-verlichting. Is dat al gedaan? Dan is het tijd voor grotere stappen: isoleren met aandacht voor gezondheid in huis. Zelf duurzame energie opwekken door middel van zonnepanelen is de volgende stap. Dan volgt het huis voorbereiden op duurzaam verwarmen. Heeft de inwoner dit al gedaan? Dan gaan we over op duurzaam verwarmen door bijvoorbeeld een warmtepomp.”
Voor 2030 2.000 woningen geïsoleerd en 200 woning aardgasvrij
Eerder werd onderzocht of een warmtenet in De Koog Noord een optie zou zijn. Daar bleek dat het technische haalbaar, maar momenteel nog niet betaalbaar is. Het plan is daarom aangepast om in verschillende stappen te verduurzamen, aansluitend op de fase waarin een inwoner zich bevindt.
Het plan is voor de gehele gemeente, in plaats van één wijk aardgasvrij maken. Zo behaalt gemeente Uitgeest evengoed het klimaatdoel van 49% CO2-besparing in 2030. Concrete uitwerking met de meest haalbare duurzame manier van verwarmen wordt per wijk, samen met inwoners, aangepakt. Het doel is om voor 2030 2.000 woningen hoogwaardig te isoleren en 200 woningen duurzaam te verwarmen. De verwachting is dat door zo te starten, het verduurzamen rond 2030 in een stroomversnelling komt.