4.7 C
De Bilt

Archeologisch onderzoek Vrijburglocatie in Uitgeest en nieuwe plek voor bomen

Op de locatie van de voormalige Vrijburgschool in Uitgeest is woningbouw gepland. Hiervoor worden van 23 tot en met 28 februari voorbereidingen getroffen: er wordt archeologisch onderzoek uitgevoerd en bomen worden voorbereid op verplaatsing. De werkzaamheden brengen geen overlast in de vorm van wegafsluitingen met zich mee.

Moeraseiken verplaatsen

Om ruimte te maken voor woningbouw op de Vrijburglocatie moeten bomen verdwijnen. Helaas zijn de meeste bomen in onvoldoende goede staat om ze succesvol te kunnen verplaatsen. De gemeente Uitgeest heeft echter wel voor drie waardevolle, volwassen moeraseiken een andere plek gevonden. Op 23 februari starten de voorbereidingen om de bomen komend najaar succesvol te kunnen verplaatsen. Rond de wortelkluiten wordt gegraven om de kluiten van de bomen een groeiseizoen te intensiveren voordat deze worden verplant. Deze werkzaamheden zijn in één dag afgerond.

De drie moeraseiken die naast de oude Vrijburgschool staan, zijn nog in perfecte staat. Het zou dan ook zonde zijn om ze te kappen. Bovendien zijn er bij nieuwe ontwikkelingen op andere locaties in Uitgeest bomen nodig. Daarom heeft de gemeente besloten de bomen te sparen en ze een nieuwe plek te geven: één boom wordt verplaatst naar het nog te ontwikkelen dorpspark en twee bomen krijgen een plek in het plantsoen bij de Jumbo, in de wijk De Koog. 

Hoewel er nu bomen verdwijnen op de Vrijburglocatie, is groen een belangrijk uitgangspunt in de planvorming voor de nieuwbouw op deze plek. Er komt dus weer groen terug, met mogelijkheden voor vogels om nesten te bouwen en voldoende variëteit om de biodiversiteit een impuls te geven.

Archeologisch onderzoek

In de week na de voorbereidingen voor het verplanten van de bomen vindt er een archeologisch proefsleuvenonderzoek plaats. Archeologen van Hollandia graven in totaal vier sleuven op en rondom het voormalige schoolterrein. De sleuven van 4 m breed en tot 25 m lang worden gegraven met een graafmachine, tot een diepte van ca. 1,5 m. Het onderzoek duurt twee tot drie dagen. In principe wordt een sleuf dezelfde dag weer dichtgemaakt. Een paar dagen voorafgaand aan het onderzoek zullen rondom de te graven sleuven buizen worden aangebracht om het grondwater plaatselijk te verlagen (bronnering).

De archeologen zijn op zoek naar resten van een vermoedelijke middeleeuwse burcht. Begin jaren 80 van de vorige eeuw ontdekte men op oude luchtfoto’s subtiele maar toch opvallende hoogteverschillen die op voormalige grachten en wallen leken te wijzen. In een paar kleine sleufjes die vervolgens in 1981 zijn gegraven, zijn inderdaad de resten van een brede, gedempte watergang gezien met daarin aardewerk uit de 11e en 12e eeuw na Christus, maar onduidelijk bleef of het hierbij ging om een gracht of een gracht rondom een burcht.

Onderzoek op de Vrijburglocatie

Hopelijk levert het onderzoek op de Vrijburglocatie nieuwe informatie op en komen we te weten of in Uitgeest een heuse burcht heeft gestaan. Als dat zo is, zullen de resten ervan later nog verder worden opgegraven. Mocht het onderzoek interessante uitkomsten opleveren die iets vertellen over de geschiedenis van Uitgeest, en/of van invloed zijn op de nieuwbouwplannen en de planning, dan volgt hierover meer informatie.

Wie meer wil weten over de plannen op de Vrijburglocatie gaat naar: www.uitgeest.nl/plannen-en-projecten/centrumplan/vrijburg-locatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio