Amsterdam – De recherche heeft in het onderzoek naar 3 babbeltruc plegers aanhoudingen verricht. Twee mannen werden afgelopen zondag in Almere aangehouden en een vrouw die al eerder was opgepakt werd gisteren opnieuw gearresteerd. Zij worden verdacht betrokken te zijn bij enkele tientallen oplichtingen die, in Amsterdam en de omliggende plaatsen, aan de deur plaatsvonden. De oplichtingen hebben voornamelijk voor de maand juli plaatsgevonden.
In principe kwam de vrouwelijke verdachte, bij oudere bewoners, aan de deur met een bos bloemen. De bewoners moesten dan twee euro aan administratiekosten betalen en dat moest met een bankpas gebeuren. Men moest dan een bankpas in een apparaat steken en de pincode intoetsen. De bankpas werd dan door de oplichter heel snel verwisseld met een andere bankpas van dezelfde bank. Het slachtoffer wist niet beter dat ze hun eigen bankpas terugkregen.
De oplichter had fysiek de bankpas van het slachtoffer, de pincode was opgeslagen in het gebruikte apparaat en vervolgens kon men geld opnemen uit geldautomaten en er in winkels aankopen mee doen. Het duurde meestal wel even voordat het slachtoffer er achter kwam dat ze opgelicht waren. In een enkel geval raakte een slachtoffer zelfs 10.000 euro kwijt.
Het rechercheteam heeft onder supervisie van een officier van justitie, van het parket Amsterdam, het strafrechtelijke onderzoek uitgevoerd. Op last van de officier van justitie zijn de verdachten buiten heterdaad aangehouden.
Het onderzoek duurt nog voort en woensdag 6 september zullen de verdachten worden geleid voor een rechter-commissaris.
Door een aantal simpele tips te volgen kunnen veel oplichtingen worden voorkomen.
Wees voorzichtig met het laten bezorgen van pakketjes aan huis.
Blijf alert; zeker als u iets krijgt aangeboden wat u niet heeft besteld.
Administratiekosten hoeven nooit aan de deur te worden betaald. Ga hier nooit op in.
Sommige banken bieden de mogelijkheid een sms of email te sturen als een bedrag wordt opgenomen of afgeschreven. Voor welk bedrag dat geldt kun je zelf opgeven. Wordt bijvoorbeeld 100 euro afgeschreven dan ontvangt u direct een mailtje of sms. Dit voorkomt dat bij misbruik iemand ongemerkt uw rekening leeghaalt. Het is ook mogelijk van tevoren een maximum op te nemen bedrag in te stellen.
Toch (mogelijk) slachtoffer geworden? Bel dan direct uw bank om uw bankrekening te laten blokkeren.
Schrijf het signalement van de oplichter op en neem vervolgens contact op met de politie, dat kan telefonisch via 0900-8844 of loop even een politiebureau binnen.
Heeft de oplichting of poging daartoe net plaatsgevonden, bel dan 112. Geef uw adres en het signalement van de oplichter op en zijn of haar loop- c.q. rijrichting. Als er een kenteken van een vervoermiddel bekend is geef dat dan ook door. Zo kan de politie snel tot actie overgaan.
©politie.nl