Uithoorn – Het is prachtig zonnig weer als wethouder José de Robles op 28 oktober de Buurtkamer Meerwijk in het Fort aan de Drecht bezoekt. Oudere wijkbewoners komen er iedere donderdag van 10 tot 12 uur samen voor koffie met iets lekkers en de laatste onderwerpen uit de buurt. Wethouder De Robles is blij met de sociale samenhang die de Buurtkamer creëert. “U bent goed geïnformeerd en geeft duidelijke signalen vanuit de wijk. Daar heb ik als wethouder veel aan!”
Hannie van Mourik is een van de oprichters van Buurtkamer Meerwijk. “We zijn op 10 januari 2019 begonnen met 4 personen, met als motto: ‘met en voor elkaar’. Laagdrempelig en gratis; iedereen uit de Meerwijk is welkom. Het gaat ons om de gezelligheid, én we helpen elkaar. Met het gebruik van mobiele telefoons bijvoorbeeld, of met reparaties daaraan. Maar we organiseren ook eet- en kookclubs.”
Verbondenheid in de wijk
Waarom is de Buurtkamer opgericht, wil wethouder De Robles weten. “In ieder geval niet voor de bingo!” zegt Hannie. Medebewoner Evert Kulk: “Veel bewoners in de wijk worden ouder. Je legt nu contact met andere wijkbewoners om te voorkomen dat je later eenzaam wordt.”
Buurtkamer Meerwijk
De bewoners merken dat de sociale cohesie, de verbondenheid in de buurt, afneemt. José de Robles herkent dat: “Meerwijk is een typische forensenwijk; de nieuwe bewoners zijn vaak gezinnen met werkende ouders en schoolgaande kinderen. Na 9 uur is het er uitgestorven, tot na vijven. ’s Avonds zitten de gezinnen in huis, en in het weekeinde trekken ze erop uit. Er blijft weinig tijd over voor contact met de buren, en met de buurt.”
Ook Marius Reijnen, participatiemakelaar initiatieven sociaal domein binnen de gemeente, is bij het bezoek aanwezig. Hij helpt bij het faciliteren van activiteiten in Uithoorn en De Kwakel. Vaak is huisvesting daarbij een uitdaging. “We proberen gebruik te maken van bestaande ruimten. Zo wordt deze plek in het Fort voor de Buurtkamer ondergehuurd van Crea, met geld uit het Initiatievenfonds. Tegelijk werkt de gemeente hard aan uitbreiding van het aanbod aan ruimten voor ontmoetingen en gezamenlijke activiteiten. Zoals het nieuwe centrum De Kuyper, waarin sportfaciliteiten en een buurtkamer zijn voorzien.”
Op de hoogte
Wethouder De Robles: “Iedere inwoner van de gemeente die hulp nodig heeft, moet die krijgen. Per wijk spelen andere zaken, zoals hier in de Meerwijk. We zoeken dus altijd naar specifieke oplossingen.” Hoe blijven we op de hoogte, willen de buurtbewoners weten, van
wat de gemeente voor ons en voor andere inwoners doet? Wethouder De Robles: “De gemeente zet zwaar in op zogenaamde Wmo-voorzieningen, waarmee mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. We informeren de inwoners over het aanbod via verschillende kanalen, zoals de Nieuwe Meerbode, de radiozender Rick FM en via de websites van de gemeente, Uithoorn voor Elkaar en Uithoorn Helpt.”
Het bezoek nadert haar einde. De buurtbewoners zijn blij dat de wethouder is langsgekomen. Medeoprichtster Pia de Lange: “U heeft geluisterd naar wat ons bezighoudt. Dank voor uw bezoek en voor de heldere antwoorden.” Op zijn beurt is José de Robles blij met de sociale cohesie. “En met u, die die samenhang wil organiseren. Ik hoor dat u goed geïnformeerd bent, en duidelijke signalen geeft vanuit de wijk. Daar heb ik als wethouder veel aan!”