Gemeente Bloemendaal levert via het plan van aanpak Energiearmoede met ruim 145.000 euro een bijdrage aan de bestrijding van energiearmoede. Met verschillende activiteiten, zoals een ‘witgoedregeling’, bieden we huishoudens met energiearmoede passende ondersteuning om energielasten blijvend te verlagen.
Naast het landelijke prijsplafond dat per 1 januari 2023 in werking treedt, hebben ook gemeentes geld gekregen van het Rijk voor de bestrijding van energiearmoede.
Bloemendaal werkt samen met Heemstede bij plan van aanpak
Bloemendaal heeft samen met Heemstede het plan van aanpak Energiearmoede gemaakt. Het plan bevat een witgoedregeling en een verwarmingssysteemaanpak. Met de uitvoering van het plan van aanpak wordt binnenkort gestart, in afstemming met Haarlem en Zandvoort.
Witgoedregeling
Via de duurzame witgoedwissel zet de gemeente het bedrag deels in om oud en energie-onzuinig witgoed te vervangen door energiezuinig witgoed. De focus ligt op wasmachines, koelkasten en vriezers. Inwoners die hiervoor in aanmerking komen (laag inkomen en weinig vermogen) kunnen zelf kiezen welk apparaat het best aansluit op de persoonlijke wensen en gezinssamenstelling. Ze worden hiervoor op termijn benaderd en hoeven zelf geen actie te ondernemen.
Verwarmingssysteemaanpak
In Zuid-Kennemerland krijgen alle in de vier gemeentes werkzame corporaties de mogelijkheid om een subsidieaanvraag te doen om een aantal maatregelen door hun installateurs te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld radiatoronderhoud (doorspoelen van vervuilde leidingen) of slimme klokthermostaten aanbrengen.
Wethouder Attiya Gamri: ‘Dit is een belangrijk initiatief. Gelukkig is het percentage huishoudens dat in Bloemendaal in de problemen komt relatief laag. Desalniettemin krijgen steeds meer huishoudens, ook buiten de groep die we als eerste helpen, moeite met het voldoen van de energierekening. Zeker wanneer er een nieuw energiecontract moet worden afgesloten.’
Energietoeslag
Naast bovengenoemde acties wordt dit jaar ook een energietoeslag van € 1300,- uitgekeerd aan inwoners met een laag inkomen. Kijk voor meer informatie op www.bloemendaal.nl/aanvragen-en-regelen/energietoeslag
Energiecoaches
De gemeente zet zich al jaren in om het energiegebruik in woningen te verminderen door inwoners te informeren en te stimuleren. Dit doen we onder andere via bloemendaalzetstappen.nl, de inzet van het Duurzaam Bouwloket (duurzaambouwloket.nl) en met hulp van energiecoaches, zoals het collectief De Energieke Burger (energiekeburger.nl).
Start regionale isolatieactie
Voor alle woningeigenaren in Zuid-Kennemerland start op 1 november een regionale inkoopactie voor isolatiemaatregelen via de website isoleermee.nl. Het aanbod is gericht op dubbel glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer- en bodemisolatie. Op maandag 31 oktober, dinsdag 1 november en woensdag 2 november (19:30 – 20:30 uur) zijn er webinars over de inkoopactie en isolatiemaatregelen. Inschrijven is binnenkort mogelijk op isoleermee.nl.