Amsterdam – B&B eigenares Dina-Perla Portnaar ziet, net zoals alle overige collega’s al haar geplaatste boekingen verdampen. 2020 zou nou juist het jaar zijn waarin zij weer zou bouwen aan haar toekomst. Als ZZP-er begon zij ooit met een journalistiek bedrijf, van waaruit zijn doorgroeide naar consultancy. Later kwam daar ook persoonlijke coaching bij. In 2016 besloot ze eindelijk haar droom te volgen en begon aan huis een eigen B&B.
Hoofdactiviteit B&B
Hoewel zij eerst voor diverse activiteiten een ander BTW-nummer gebruikte, besloot ze dat het makkelijker was om zakelijk alles onder één nummer te zetten bij de KvK en belastingdienst. Hoewel de B&B de hoofdmoot vormt van haar werkzaamheden in de afgelopen paar jaar, werd zij administratief toch in de hoofdcategorie consultancy geplaatst. Op zich geen enkel probleem.
Begrip voor voorrang aan gezondheid
Zoals veel ondernemers begonnen de door de overheid genomen maatregelen, ook haar en haar collega’s te treffen. Dina-Perla begrijpt heel goed dat de overheid eerst volop heeft ingezet op de beschermingsmaatregelen voor de gezondheid van mensen. Dat ook haar B&B hierdoor getroffen zou worden was haar wel snel duidelijk. “Door mijn andere activiteiten red ik mij wel, maar veel collega’s zijn echt afhankelijk van hun geplande boekingen, die nu allemaal geannuleerd zijn”, laat Dina-Perla weten.
Tussen de wal en het schip
Als snel kwam de overheid ook met allerlei tegemoetkomingsregelingen, om ondernemers die zwaar werden getroffen te helpen. Veelal bedrijven die helemaal of nauwelijks nog een inkomen konden genereren. Hoewel de overheid de vergoedingsmaatregelen razendsnel had ingevoerd, worstelen veel ondernemers om te voldoen aan de nu gestelde voorwaarden en raken tussen de wal en het schip. “De RVO die voor de vergoedingen de SBI-codes scant, scant alleen de code van de hoofdcategorie en niet de codes van andere, geregistreerde bedrijfsactiviteiten. Vandaar dat het bij mij op consultancy uitkomt en de B&B activiteit gewoon wordt overgeslagen. Dat zou aangepast moeten worden. Daarnaast worden vergoedingen voor gas, licht en water niet gegeven, wat bij een B&B een essentieel onderdeel van de kosten is.”
B&B vaak in het verdomhoekje geplaatst
Maar Dina-Perla wil vooral opkomen voor de beroepsgroep die B&B’s beheren. “Door enkele rotte appels in de business, wordt nu de hele sector vaak over één kam geschoren. Vooral in Amsterdam is dit erg. Zo mag je straks nog maar 60 m2 van je woning voor B&B gebruiken. Daar voldoe ik aan. Het is mogelijk om je daaraan te houden als B&B-ondernemer, maar waar dat op gebaseerd is, is een raadsel. Mensen komen bij mij omdat ze een shared home hotel willen, dus persoonlijk, authentiek, lokaal, gedeeld en een plek waarbij persoonlijke groei centraal staat. Ze huren geen opslag van een paar vierkante meter. Daarbij is het een raadsel om van overlast te spreken in de stad, als er tegelijkertijd 170.000 kamers vanuit hotels bijgebouwd worden. Hoe valt dat nou te rijmen?”
Loting voor vergunning
Dina-Perla vervolgt: “Het bewijs zit hem ook in de loting voor vergunning die de Amsterdamse B&B-houders ineens voor hun kiezen kregen. Een jaar lang zat iedereen gespannen te wachten, want zouden ze nou ingeloot worden? Eenmaal alle aanvragen door de gemeente bij elkaar verzameld, bleek er niets aan de hand te zijn met een zogenaamd quota. Iedereen kon een vergunning krijgen, zelfs in de drukste gebieden van de stad. Ook landelijk worden B&B-eigenaren niet heel serieus genomen. Dat moet nu echt eens veranderen, omdat B&B’s van grote waarde zijn voor de BV Nederland. Allemaal hard werkende mensen die het beste voor hun gasten willen. En natuurlijke moeten de individuele probleemgevallen worden aangepakt, zoals dat in iedere sector het geval is.”
Oproep aan het kabinet
Dina-Perla Portnaar wil een dringende oproep aan het kabinet doen, om met duidelijke regelgeving te komen, waarbij de B&B sector de bescherming krijgt die het verdient en alleen de rotte appels worden aangepakt.