Amsterdam – Gevoelige gegevens van 2385 AMC-patiënten zijn tijdelijk toegankelijk geweest voor buitenstaanders door een beveiligingslek. Analytisch hacker Nelson Berg ontdekte het lek toen hij online een afspraak wilde maken om zijn verstandskies te laten trekken.
gegevens patiënten
Specifiek ging het om de afsprakensite van de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het AMC. Om een afspraak te maken vulden patiënten hier persoonlijke gegevens in zoals hun naam, adres, telefoonnummer, burgerservicenummer en verzekeringsnummer. Ook de klacht van de patiënt was te lezen. Al deze gegevens bleken, door het beveiligingslek, zeer makkelijk toegankelijk voor buitenstaanders.
“Ik wilde een afspraak maken voor mijn verstandskies,” zegt Nelson Berg, de hacker die eerder al lekken wist te achterhalen in de systemen van de UvA, HvA en Kamernet. “Maar binnen een half uur had ik de beschikking over gegevens van honderden patiënten.”
Beveiligingslek overduidelijk
Volgens de hacker waren er duidelijke aanwijzingen te zien die aangaven dat de site niet goed beveiligd was. “Iedereen met ook maar een beetje kennis van beveiliging had hier binnen kunnen komen.” Berg kreeg niet alleen toegang tot de gevoelige gegevens, maar had ze ook kunnen kopiëren of aanpassen.
“Omdat ik niet wist wie ik bij het AMC moest contacteren om dit zo snel mogelijk op te lossen, heb ik melding gedaan bij het Nationaal Cyber Security Centrum,” zegt Berg. Via dit nationale orgaan werd de site snel uit de lucht gehaald.
Kort daarna heeft het ziekenhuis alle getroffen patiënten van het beveiligingslek via een mail gewaarschuwd. Daarin staat onder andere dat er volgens het ziekenhuis geen indicatie is dat de gegevens verder in verkeerde handen zijn gevallen.
Volgens Berg is zo snel naar buiten treden niet standaard voor instellingen met een lek. “Vaak doen bedrijven wel de nodige meldingen van het lek, maar vertellen dit niet aan de mogelijke slachtoffers. Het AMC nam in dit geval meteen de verantwoordelijk voor de situatie.”
Klokkenluider
Wanneer bedrijven niet naar buiten treden met een lek, doet Berg dat voor hen. “Als je systeem onveilig is, luid ik de klokken.” Volgens de hacker is dat een goede stok achter de deur voor bedrijven. “Als mensen zoals ik hier niet over publiceren, zouden bedrijven ook minder geven om de bescherming van data. Maar reputatieschade kost geld en dat willen ze graag voorkomen.”
Omdat het bij dit lek om persoonlijke gegevens gaat, heeft het AMC de wettelijke plicht deze goed te beschermen. Het ziekenhuis heeft nu melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en start een onderzoek.
Externe pagina
De betreffende pagina is volgens het ziekenhuis een externe pagina, wat betekent dat het geen direct onderdeel is van de AMC-website. Het ziekenhuis onderzoekt nu alle externe pagina’s op hun kwetsbaarheid. Indien nodig wordt de beveiliging aangescherpt.
‘Dit had nooit mogen gebeuren,’ schrijft het AMC in de mail aan de getroffen patiënten. ‘We vinden het zeer vervelend en bieden u er onze oprechte excuses voor aan.’ Patiënten die op de afdeling een afspraak willen maken moeten dit tijdelijk telefonisch doen.