Haarlem – Een mooie Knaapjes verzameling Harry Hoek is een fervent verzamelaar van gebruiksobjecten die hij duidt als ‘vernuftig opvouwbare voorwerpen’. Hij vond zijn eerste opvouwbare kleerhanger op een tweedehandsmarkt in Rotterdam. Een achteloos achtergelaten voorwerp. Binnen enkele jaren telde de verzameling van Harry Hoek honderden kleerhangers. Nu Harry in Haarlem woont is een fraaie selectie kleerhangers vanaf 5 maart te zien in het Kleinste museum van Haarlem. De opening is zaterdag 4 maart om 16:00 uur. Van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.
De passie van Harry Hoek: kleerhangers of knaapjes
Kleerhangers – ook wel knaapjes genoemd – zijn aparte gebruiksvoorwerpen. De meeste mensen hebben er best veel in huis maar ze zijn vaak onzichtbaar, omdat ze in kasten verdwijnen verborgen onder de kleding. Harry Hoek vond zijn eerste knaapje van zijn verzameling vorige eeuw bij het sluiten van een rommelmarkt in Rotterdam. Het was achteloos door een van de kooplieden achtergelaten. Inmiddels telt zijn verzameling 400 kleerhangers van hout, metaal, beschilderd, kunststof of met een breisel bekleed.
Elke hanger heeft wel een verhaal. Zo is één van Harry’s favoriete knaapjes voorzien van wasknijpers. En een bijzondere, moderne, kleerhanger is die van de Hema ontwerpwedstrijd: in 2003 won Marjolein Cremer de eerste prijs van deze wedstrijd met ‘een geniale kleerhanger’. Ook deze kleerhanger is te zien in het Kleinste museum van Haarlem.
‘Het leuke van verzamelen dat overal waar je bent je oog er naar zoekt. Ik ben er eigenlijk altijd mee bezig, waar ik ook ben. De duurste kleerhanger die ik heb is er eentje uit Japan, die kostte 6 of 7 euro. Natuurlijk bestaan er ook superdure varianten van bijvoorbeeld goud, maar die laat ik hangen’, zegt Harry lachend.
De geschiedenis van de kleerhanger gaat waarschijnlijk terug naar de aristocratie van Frankrijk rond het jaar 1600. Vóór die tijd werd kleding horizontaal bewaard in kisten die later dan weer transformeerden naar kledingkasten. In de kasten werd kleding verticaal bewaard en daarvoor waren dan kleerhangers nodig. Rond 1850 kwam de confectie op en werd het gebruik van kleerhangers normaal en werd de productie geïndustrialiseerd.
Kleinste museum Haarlem
Het Kleinste museum van Haarlem is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem. Vanaf 2017 zijn er steeds nieuwe verzamelingen te zien van bekende en minder bekende Haarlemmers. Het museum is te bewonderen vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht 119 en daarom 24/7 open.
Kunst centrum Haarlem
Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en zijn er bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Kom langs op de Gedempte Oude Gracht 117-121 in het centrum van Haarlem.