Amsterdam – Op zondag 1 juli 2018 herdenkt en viert Nederland de afschaffing van de slavernij. Bij de officiële herdenking in het Oosterpark van Amsterdam zijn hoogwaardigheidsbekleders aanwezig uit binnen- en buitenland. Daarna is het tijd voor het feestelijke deel van het Keti Koti Festival, met muziek, theater en speeches. Keti Koti is een Surinaamse uitdrukking en betekent ‘Verbroken Ketenen’.
Eerder op de dag start het Keti Koti Festival traditiegetrouw met de Bigi Spikri, een kleurrijke en feestelijke parade van dansende mensen in traditionele kledij, muzikaal begeleid door looporkesten en bazuinkoren; een (uit Suriname afkomstige) demonstratie om aandacht te vragen voor het slavernijverleden. Iedereen mag meelopen, aanmelden kan via www.bigispikri.nl. De optocht begint om 11.00 uur bij de Stopera (Waterlooplein). Na afloop van de optocht begint de herdenking.
Herdenking bij Slavernijmonument
De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij start om 13.00 uur bij het Slavernijmonument in het Oosterpark van Amsterdam. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van het kabinet, de gevolmachtigde ministers van Curaçao, St. Maarten en Aruba, de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en de burgemeester van Amsterdam. De NOS en AT5 zenden de herdenking (van 13.00 tot 15.00 uur) live uit. NPO2 doet tussen 19.36 en 20.12 uur live verslag vanuit het park.
Keti Koti Festival: voor alle Nederlanders
Na afloop van deze plechtigheid – met muzikaal intermezzo van zangeres Edsilia Romney – vormt het Oosterpark de setting van het Keti Koti Festival, om de afschaffing van de slavernij echt te vieren. In het licht van vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. “Het doel is een festival dat niet alleen de grote groep direct betrokkenen aanspreekt, maar uiteindelijk ook alle Nederlanders van iedere culturele achtergrond”, benadrukt de organisatie. “Om succesvol met elkaar te kunnen samenleven, zijn wederzijdse kennis en erkenning van een gedeelde geschiedenis cruciaal.”
Bundeling van initiatieven en groeperingen
In Nederland wonen bijna 500.000 mensen met een Surinaamse, Antilliaanse of Arubaanse achtergrond. De groep Nederlanders die zich direct verbonden voelt met het slavernijverleden, is – mede door gemengde huwelijken – nog veel groter. Met het Keti Koti Festival wil de organisatie een nieuwe impuls geven aan de herdenkingen, rites en feesten die, soms jarenlang, achter de schermen plaatsvonden in buurthuizen en barretjes. “Met deze herdenking en viering proberen we alle losse initiatieven en groeperingen te bundelen tot één evenement waar iedereen achterstaat.”
Afschaffing slavernij op 1 juli 1863
Koning Willem I beval op 15 juni 1814 dat Nederlandse schepen moesten stoppen met het vervoeren van slaven vanuit Afrika naar Amerika. Maar een einde aan de overzeese slavenhandel betekende nog geen einde van de slavernij in Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname en de Antillen). De slavernij bleef daar bestaan tot 1 juli 1863: de officiële afschaffing in Suriname en de Antillen. De slaven waren daarna geen slaven meer, maar bleven nog tien jaar in dienst voordat ze echt vrij waren.