6.2 C
De Bilt

Oer-IJ brugleuningen Geesterweg verwijzen naar eeuwenoude historie

Met de aanleg van de nieuwe rotonde in de Geesterweg zijn ook twee voetgangersbruggen opgenomen met bijzondere brugleuningen over de Ziendervaart om voor voetgangers een veilige oversteek te creëren. Deze bruggen krijgen brugleuningen ontwikkeld voor de Stichting Oer-IJ. Het motief van de leuningen verwijst naar de oorspronkelijke kreken van het Oer-IJ en de grillige vertakking van de Rijn die eeuwen geleden door het gebied stroomde.

Op 25 april verzamelen we om 14.15 uur bij de rotonde, ter hoogte van de Jumbo. Om 14.30 uur start het programma. Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Uitgeest en de voorzitter van de Stichting Oer-IJ zullen de brug officieel in gebruik nemen en het bijbehorende informatiebord over het Oer-IJ onthullen.

Historie

De oorsprong van het Oer-IJ dateert van zo’n 10.000 jaar voor Christus, in de late ijstijd. In een periode waarin het ijs begint te smelten en de duinen zich gaan vormen, stroomt het Oer-IJ, als de meest noordelijke vertakking van de Rijn, door onze regio, van Castricum tot aan het IJmeer. De combinatie waarbij een rivier met zoetwater door een landinwaarts gelegen getijdengebied naar zee stroomt, en waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, noemen we een ‘estuarium’.

Brugleuningen als verwijzing

Aan het grillige verloop van de waterlopen in het Oer-IJ gebied zijn de Oer-IJ rivier en de getijdenkreken nog steeds goed af te lezen. Het patroon op de Oer-IJ leuningen is hierop geïnspireerd. De brugleuningen over de voetgangersbruggen zijn een mooie verwijzing naar de rijke geschiedenis van het landschap, waar ook Uitgeest onderdeel van uitmaakt.

Ook voor de kinderen

Om kinderen in Uitgeest al jong te laten kennismaken met de historie van hun woonomgeving, krijgen leerlingen van Kindcentrum Cornelis – dat vlakbij de rotonde staat – in de periode rond de ingebruikname van de brugleuningen een gastles over het Oer-IJ en gaan zij aan de slag met het thema ‘water’.

Wandeling met gids

Inhakend op deze gebeurtenis organiseren gidsen van Stichting Oer-IJ rondwandelingen in Uitgeest waarbij zij deelnemers meenemen in het verhaal over het Oer-IJ. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via info@oerij.eu.

Wethouder Judie Kloosterman

Wethouder Judie Kloosterman benadrukt de waarde van de historie van het Oer-IJ voor Uitgeest. “Dat wij nu leven op de plek waar lang geleden het Oer-IJ stroomde, is heel bijzonder. Die rijke geschiedenis mogen we koesteren en zichtbaar maken. Daarom ben ik erg blij met de komst van de Oer-IJ brugleuningen, die niet alleen mooi zijn, maar ook prikkelen. Je kunt er bijna niet aan voorbij gaan zonder je af te vragen: wat is dit?

Ik hoop dat hiermee de interesse van onze inwoners wordt gewekt voor de rijke geschiedenis van onze gemeente. Daarbij nodigen de bruggen, omdat ze zo mooi zijn, echt uit om gebruik van te maken. Een verfraaiing van het dorp, die mooi aansluit bij alle ontwikkelingen gericht op de kwaliteitsslag die gaande is in Uitgeest, zoals de woningbouw in het hart van het dorp en de renovatie van De Koog.”

Stichting Oer-IJ: “Je gaat het pas zien als je het door hebt!  En zo’n mooie brug met een begeleidende tekst helpt bij het zien van het verleden en de zichtbare sporen van het Oerij.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio