12.4 C
De Bilt
donderdag, 12 september 2024

ROEF legt tijdelijk DAKPARK aan op bovenste parkeerdek Westergasfabriek in Amsterdam

Amsterdam – Van grijs naar groen, van parking naar park: Amsterdamse organisatie ROEF transformeert het bovenste dek van Q-Park Westergasfabriek tot stadspark. Vanaf 29 augustus t/m 15 september is DAKPARK elke vrij/za/zo gratis te bezoeken. Daarnaast is er een uitgebreid programma waarin bezoekers boven kunnen komen kijken, luisteren, spelen, picknicken, badmintonnen, rolschaatsen, workshoppen en nog veel meer. Doel is om te laten zien wat er mogelijk is met de veelal leegstaande daken van de stad.

Hoe komt het DAKPARK eruit te zien? Het park bestaat voor 350m2 uit groen, waarvan het grootste gedeelte vaste planten zijn die op de rode lijst staan. Dit zijn planten in Nederland die met uitsterven bedreigd worden. Ook is er een moestuin te vinden, waarvan de (h)oogst tijdens een groot sluitingsfeest samen met de buurt opgegeten wordt. Het DAKPARK is ook een plek om kennis te delen: in verschillende workshops kun je alles leren over groen op het dak en het versterken van biodiversiteit door de aanleg van je eigen vlindertuin.

DAKPARK geen doel maar middel

ROEF organiseert het DAKPARK niet als doel, maar als middel. Het is nodig Amsterdam voor te bereiden op extreme hitte, droogte, wateroverlast door hevige regenbuien en kans op overstromingen. Dit heet klimaatadaptatie. Het hoogste park van Nederland laat zien dat er – vlak boven ons hoofd – onbenutte ruimte is met enorm veel duurzame kansen. Uiteindelijk wil ROEF het grootste publieke rooftoppark van Nederland realiseren waar je via luchtbruggen van dak naar dak, naar dak wandelt. 

Remco Moen Marcar, mede-oprichter en initiatiefnemer: “Vorig jaar toverden we dit terrein al voor één dag om tot park. Nu pakken we het grootser aan en laten we zien dat er leven gebracht kan worden naar een (veelal leegstaand) dak.”

ROEF wil rol van daken uitbreiden

ROEF laat met DAKPARK zien welke rol daken kunnen spelen in het vergroenen van steden. En vooral ook dat deze transitie een stuk sneller kan. Het DAKPARK wordt in 2 dagen opgebouwd met een modulair systeem van LEAF Factory, in samenwerking met Permavoid en RainUp. 

Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk Amsterdammers en organisaties te inspireren om zelf hun dak te vergroenen. Want hoe meer daken groen zijn in de stad, hoe groter het effect is: zo kan de temperatuur van zwarte bitumen daken op warme dagen oplopen tot wel 70°C. Een groen dak tikt maximaal 35°C aan, wat binnen tot wel 4 à 10 graden scheelt. Het blijft binnen dus koeler, hitteschade aan daken en buitenmuren wordt voorkomen en het belangrijkste gevolg: het hitte-eiland effect (het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger ligt) ligt lager.

Groene daken en zonnepanelen

Naast meer groen is er nog veel plek voor zonnepanelen op onze daken. Er is vaak veel meer mogelijk dan Amsterdammers denken. Zoals met lichtgewicht panelen op daken met een zwakke constructie tot (rode) panelen voor op beschermd erfgoed- en monumentendaken. Met écht duurzame zonnepanelen. Mooi meegenomen: je bespaart ook nog eens op je energierekening.

ROEF roept dus alle Amsterdammers op om naar boven te komen! DAKPARK is een plek om te ontspannen in een koele, groene en stressvrije omgeving. Waar je kan leren, ontmoeten en waar we samen met Amsterdammers creëren: kruiden, groenten, natuurinclusieve bloemen. DAKPARK stelt ook de vraag: wat kan jij, ook als gewone Amsterdammer, zelf doen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio