In 2022 werd de Kermisoptocht in De Kwakel officieel toegevoegd aan de UNESCO-lijst met “lmmaterieel Cultureel Erfgoed”. De traditie van de Kwakelse Kermis met de optochten, voortgekomen uit de jaarlijkse oogstfeesten, gaat terug tot de eerste helft van de twintigste eeuw. De Kinderoptocht is er sinds ca.1900; de Kermisoptocht sinds 1952.
Kunstwerk
Om het historische feit met de Kwakelaars te vieren, biedt de gemeente Uithoorn het dorp een kunstwerk aan. Het kunstwerk krijgt zijn plek op de hoek van Ringdijk en Stelling, aan de voet van de Stelling van Amsterdam, zodat het vanaf de doorgaande weg voor alle voorbijgangers te zien is. Voor het kunstwerk, een hommage aan de Kwakelse Kermis, heeft Kwakelaar Dirk Plasmeijer twee ontwerpen gemaakt: “Kermisboek” en “Speelkaarten”. Plasmeijer liet zich inspireren door de vraag: Waar denk je aan bij “kermis”?
Stemmen kunstwerk Kwakelse Kermis
De uiteindelijke keuze voor het kunstwerk laat de gemeente over aan de inwoners. Op de website van Stichting Cultuur Platform Uithoorn en De Kwakel (CPUK) vindt u beide schetsontwerpen met een toelichting van de kunstenaar. Ga naar www.cpuk.nl/kwakelsekermis en geef aan welk ontwerp uw voorkeur heeft.
Als het winnende ontwerp bekend is, wordt hiervoor een vergunning aangevraagd. Daarna start Plasmeijer met het maken van het kunstwerk, zodat het geplaatst kan worden vóór de volgende Kwakelse Kermis losbarst.