2.7 C
De Bilt

Inwoners Vervoerregio Amsterdam denken verleiding smartphone in het verkeer te kunnen weerstaan

Amsterdam – MONO deelnemen aan het verkeer betekent: zonder smartphone en ongestoord onderweg. Maar hoe staat het nu eigenlijk met het telefoongebruik in het verkeer in de 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam? Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid aangeeft hun smartphone niet in het verkeer te gebruiken.

Ruim een kwart kreeg boete in auto

Toch geeft meer dan een kwart (27%) aan weleens een boete te hebben gekregen voor het gebruik van de telefoon tijdens het rijden in de auto. Op de fiets is dit bijna één op de tien (9%). Tegelijkertijd zet slechts iets meer dan één op de tien inwoners de niet-storen-functie aan om afleiding te voorkomen.

Met onze mobiele telefoons zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij. Een whatsappje, een binnenkomende e-mail of een telefoontje terwijl je onderweg bent. Het zijn allemaal afleidingen die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen wanneer je deelneemt aan het verkeer.

Afleiding in het verkeer leidt naar schatting van SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) tot ruim honderd dodelijke ongevallen per jaar in Nederland. Eén blik op je telefoon in de auto en je rijdt gemiddeld een heel voetbalveld over zonder te kijken! De impact van de smartphone in het verkeer is dus groot. Te groot.

Bewust van gevaren

Vervoerregio Amsterdam heeft laten onderzoeken in hoeverre inwoners in de regio zich bewust zijn van de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. Bijna negen op de tien inwoners (87%) geeft aan gebruik van een mobiele telefoon (zeer) gevaarlijk te vinden tijdens het autorijden. Op de fiets vindt 77% dit (zeer) gevaarlijk.

Net als dat de bewoners zich bewust zijn van de gevaren, geeft de meerderheid van de bestuurders aan de smartphone (bijna) nooit in het verkeer te gebruiken (69% tijdens het besturen van een auto, scooter, brommer/snorfiets of motor, 75% tijdens het rijden van een fiets of elektrische fiets). Wandelend gebruiken we wel vaak onze smartphone: slechts 12% zegt niet de smartphone tijdens het wandelen te gebruiken, terwijl het ook dan belangrijk is om je bewust te zijn van je omgeving.

Smartphones zijn grote afleider

“We beseffen dus allemaal dat het gevaarlijk is om onderweg afgeleid te worden, maar we handelen er nog niet naar. Dagelijks gebeuren nog te veel ongelukken en smartphones zijn daarbij de grote afleiders”, stelt Gerard Slegers, wethouder in gemeente Zaanstreek en vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. “Dit moet en kan anders. Het besef is er, nu nog het gedrag. Ongestoord onderweg, dat is waar we met zijn allen voor moeten gaan willen we de 0 verkeersslachtoffers halen in 2050.”

Niet-storen functie bekend, maar belang ervan onderschat

Om de verleiding te weerstaan je telefoon te raadplegen, zet je eenvoudig de niet-storen-functie of app aan op je telefoon. Niet-storen is een status waarbij je telefoon geen meldingen geeft als er bijvoorbeeld een whatsappbericht, e-mail of sms binnenkomt. 64% van de ondervraagden is bekend met de niet-storen functie, maar gebruikt hem niet. Slechts iets meer dan één op de tien mensen (13%) zet de functie aan in het verkeer.

Waarom gebruiken we de niet-storen functie dan minimaal? Uit het onderzoek komen diverse redenen naar voren, waarbij ‘Discipline’ op 1 staat.

Top 5 excuses niet gebruiken niet-storen functie

  1. Ik heb de discipline om niet te kijken
  2. Ik wil wel bereikbaar blijven
  3. Ik vergeet hem aan te zetten
  4. Ik heb een goede handsfree-functie in de auto
  5. Ik gebruik mijn telefoon sowieso niet als ik onderweg ben

De praktijk wijst uit dat het lastig is om de discipline altijd op te brengen. Het gebruik van de niet-storen functie of app is daarom van groot belang om het verkeer veiliger te maken. Hoe kunnen we toch ongestoord op pad gaan?

De 5 beste tips om MONO onderweg te gaan

  1. Stel je navigatie en muziek vooraf in, zo heb je je handen vrij tijdens het deelnemen aan het verkeer.
  2. Gebruik de niet-storen functie of soortgelijke app. Wil je voor bepaalde mensen, zoals je partner of kinderen, of in noodgevallen toch bereikbaar zijn? Zet ze in de uitzonderingen van de niet-storen functie!
  3. Laat mensen die jou toch willen bereiken (zoals je werkgever) weten dat je gaat rijden. Zo voorkom je dat ze je storen, of weten ze dat je op een later moment terugbelt of mailt.
  4. Leg je telefoon op een plek waar je niet bij kan, zodat je ook niet in de verleiding komt om tóch even te kijken.
  5. Kan een telefoontje écht niet wachten? Stop dan op een veilige plek, waar je ook andere weggebruikers niet hindert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio