Van 11 tot en met 17 november 2024 staat Velsen weer helemaal in het teken van duurzaamheid en klimaat. Tijdens de klimaatweek organiseert de gemeente verschillende activiteiten die iedereen – van jong tot oud, van particulier tot ondernemer – inspireren om te gaan voor een toekomstbestendig Velsen. De gemeente organiseert workshops en lezingen, deelt praktische tips en steunt lokale initiatieven.
Deze klimaatweek is een uitnodiging aan iedereen in Velsen om mee te doen, geïnspireerd te worden, en vooral om in actie te komen! Want als iedereen aan de slag gaat, creëren we samen een duurzaam en toekomstbestendig Velsen.
Belang Klimaatweek
Nederland krijgt steeds vaker te maken met klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan de zware regenval van dit jaar. De komende jaren gaan we dit soort extreme weersomstandigheden veel vaker zien: extreme hitte, hevige regenval of zware windstoten. Met de klimaatweek wil gemeente Velsen inwoners bewust maken van het belang van duurzame actie: van de gemeente zelf, van bedrijven, maar óók van inwoners.
CO2-thermometer op gemeentehuis
Om ervoor te zorgen dat Velsen niet extra bijdraagt aan klimaatverandering, moet Velsen zo min mogelijk CO2 uitstoten. Minder fossiele brandstoffen verbruiken is hierbij cruciaal. Niet alleen de gemeente, maar ook bedrijven en inwoners moeten aan de slag.
Elk jaar hangt gemeente Velsen de CO2-thermometer langs de ramen van het gemeentehuis. Hierop is te zien hoe Velsen ervoor staat wat betreft de CO2-uitstoot. Omdat de resultaten van de landelijke klimaatmonitor altijd pas anderhalf jaar later zichtbaar zijn, presenteert gemeente Velsen dit jaar de cijfers van 2022. In 2022 is de CO2-uitstoot 4% gedaald ten opzichte van 2019.
Voor 2030 moet de CO2-uitstoot 55% gedaald zijn ten opzichte van 2019.
Alle duurzame acties die inwoners en bedrijven nemen, helpen de thermometer omlaag te brengen. Vaker de fiets pakken, minder vlees eten, lokaal of tweedehands producten kopen, bedrijven of huis en tuin verduurzamen – elke stap telt.
Programma Klimaatweek 2024
- 11 november – Duurzaamheidscongres: Ondernemen met Impact
Op maandag 11 november organiseert gemeente Velsen samen met diverse organisaties in de IJmond hét duurzaamheidscongres van deze regio: ondernemen met impact. Na het succes van vorig jaar, is er hard gewerkt om opnieuw een inspirerend programma neer te zetten! Het congres zit vol motivatie, inspiratie en praktische lessen en tips.
Dit jaar is Harm Edens de gastspreker (bekend van onder andere ‘Dit was het nieuws’ en zijn programma op BNR nieuwsradio ‘BNR duurzaam’). Er zijn allerlei praktische kennissessies die ondernemers helpen concrete stappen te zetten richting het verduurzamen van hun bedrijf. Ook zal de Ondernemers Award 2024 uitgereikt worden, waarvoor 3 ondernemingen uit de IJmond genomineerd zijn!
Het congres wordt afgesloten met een borrel en een ‘walking dinner’, waar volop gelegenheid is om te netwerken. Ondernemers kunnen zich inschrijven voor hun deelname aan dit congres via: www.velsen.nl/congres-ondernemers
- 12 en 13 november – Workshops voor scholen
Op 12 november geven een paar medewerkers van het duurzaamheidsteam van gemeente Velsen workshops aan leerlingen van twee basisscholen en een middelbare school in Velsen.
Tijdens deze interactieve sessies ontdekken de leerlingen wat CO2 is, hoe CO2-uitstoot ontstaat en wat zij zelf kunnen doen om hun impact op het klimaat te verkleinen. Het doel? Leerlingen aanzetten tot nadenken over hun eigen keuzes en hen inspireren om duurzame keuzes te maken.
- 13 november – Tentoonstelling en lezing: verduurzamen van monumenten
Van vrijdag 1 tot en met donderdag 28 november is er in de bibliotheek een bijzondere tentoonstelling over verduurzamen van monumenten te zien, ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
Deze reizende tentoonstelling geeft eigenaren van monumenten inzicht in de mogelijkheden om hun panden te verduurzamen, zonder afbreuk te doen aan de cultuurhistorische waarde. Denk aan oplossingen zoals isoleren, ventileren, verwarmen en duurzame energie opwekken. Ook eigenaren van oudere gebouwen zonder monumentale status kunnen hier veel aan hebben.
Tijdens de Klimaatweek wordt er op 13 november een speciale lezing gehouden, waarbij een expert dieper ingaat op de praktische mogelijkheden en uitdagingen van verduurzaming. Meld u aan voor deze lezing via monumenten@velsen.nl. De lezing start om 19.30 uur en duurt ongeveer 40 minuten. Aansluitend op de lezing is er tijd om uw vragen te beantwoorden of dieper op sommige onderwerpen in te gaan.
- 14 november – CO2-reductie binnen gemeente Velsen
Ook binnen de eigen organisatie besteedt gemeente Velsen extra aandacht aan verduurzaming. Op 14 november gaan ze daarom met de eigen organisatie in gesprek over CO2-reductie. Om het gestelde doel, 70% CO2-reductie in 2025, te halen moeten namelijk alle medewerkers van de gemeente Velsen aan de slag.
- 15 november – Natuurwandeling met de boswachter
Op vrijdag 15 november neemt een boswachter inwoners mee op een wandeling door het duingebied naast Velsen. Inwoners leren meer over de natuur, wat er allemaal in het duin gebeurt, en hoe het duingebied Velsen helpt beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
De wandeling is van 10.00 tot 12.00 uur en er zijn 20 plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via duurzaam@velsen.nl! Vol=vol!
Planten bomen Lokaal Klimaat Akkoord – 29 november
Net buiten de klimaatweek worden er weer bomen geplant voor het Lokaal Klimaat Akkoord. Elk jaar vraagt gemeente Velsen Velsenaren om de duurzame stappen die zij nemen in te dienen op de website Velsengoedbezig.nl. De belofte: voor elke duurzame stap die een inwoner of ondernemer neemt, plant gemeente Velsen één extra boom in Velsen. De Velsenaren die deze duurzame stappen hebben genomen, nodigen ze uit om te komen helpen bij het planten van hun boom. Gemeente Velsen en klimaatpartners maken hier een leuk feestje van met een hapje en een drankje. De bomen worden op vrijdag tussen 13:00 en 14:00 geplant op het Zwanenbloemplantsoen in Velserbroek.
Meer informatie over de klimaatweek is te vinden op duurzaamvelsen.nl.