4.4 C
De Bilt

Voorstel virussen in tandpasta wint Microbiome Award

Amsterdam – Ontstoken tandvlees genezen door het toevoegen van virussen aan tandpasta. Daarover gaat het winnende onderzoeksvoorstel van de Microbiome Award 2018 die is uitgereikt in Micropia. Marleen van Smoorenburg, student Infection and Immunity aan de Universiteit Utrecht, werd door de jury verkozen tot winnaar van de award.

De Microbiome Award is een initiatief van Remco Kort, Micropia-hoogleraar aan de Vrije Universiteit, en isin het leven geroepen om een breed publiek enthousiast te maken voor microbiologie; de wetenschap over micro-organismen, het kleinste en machtigste leven op aarde. Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, reikt jaarlijks de award uit aan degene die het meest originele, innovatieve en toepasbare onderzoeksvoorstel schrijft met behulp van onze huidige kennis van het menselijk microbioom.

Bacteriofagen

In het winnende voorstel wordt onderzocht of tandvleesontsteking, veroorzaakt door een verstoring van de balans van mondbacteriën, kan worden behandeld door het toevoegen van bacteriofagen aan tandpasta. Bacteriofagen zijn kleine virussen die hun genetisch materiaal injecteren in de bacterie, waardoor de bacterie uiteindelijk openbarst en doodgaat.

En de winnaar is…

Uit 37 ingediende onderzoeksvoorstellen werden de drie beste  geselecteerd. De genomineerden gaven tijdens het avondprogramma in Micropia een presentie aan de publieksjury en de vakjury bestaande uit Ger Rijkers, professor aan het University College Roosevelt, Olaf Larsen universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Jasper Buikx, bioloog van ARTIS-Micropia. Marleen van Smoorenburg werd na stemming uitgeroepen als winnaar van de Microbiome Award 2018.

“Marleen van Smoorenburg viel op met dit voorstel  omdat zij een goed onderbouwde en innovatieve oplossing bood voor het veelvoorkomende probleem van tandvleesontsteking. Zij springt daarmee in op het inzetten van bacteriofagen als behandeling, wat nu ook in Nederland volop in de belangstelling staat”, verklaart de vakjury.

De winnaar van de Microbiome Award 2018 ontvangt een geldprijs van € 1.000,- die besteed kan worden om het voorstel te realiseren of als bijdrage voor het volgen van een studie in het verlengde van microbiologie.  Het winnende en de andere genomineerde voorstellen zijn te vinden op www.micropia.nl/microbiome-award-2018 

 

ARTIS-Micropia is ’s werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Het prijswinnende Micropia wil een breed publiek enthousiasmeren voor de kleinste en meest succesvolle organismen op aarde. Naast museum is Micropia ook een platform, de verbindende schakel tussen wetenschap en publiek. Hiermee haakt Micropia in op het groeiende belang van biotechnologie en life sciences. www.micropia.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio