7.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Over wel en wee van wildplassen

Amsterdam –  Geerte Piening (23) kreeg een boete voor wildplassen in het centrum van Amsterdam. Daar is, zoals in de meeste gemeenten, wildplassen verboden. Er zijn nog veel openbare plekken waar je wel je blaas mag legen. Wat zijn de regels daarover nu eigenlijk?

De term ‘Wildplassen’ betekend het plassen in het openbaar. Dus op een plaats die daar niet voor bedoeld is. Zoals tegen een boom, een lantaarnpaal of in een portiek. Dit geeft veel overlast, met name vanwege de stank.

Daarom willen gemeentes liever niet dat men in het openbaar plast, dat moeten ze dan wel in de regelgeving regelen.

Gemeente moet zelf regels opmaken

In het Wetboek van Strafrecht staat niet dat wildplassen verboden is. Iedere gemeente moet daar zelf regels voor opmaken. Dat gebeurt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Alleen wanneer een gemeente in de APV regels heeft opgesteld over ‘wildplassen’ kan er een boete worden uitgeschreven. Wanneer er geen regels zijn opgemaakt, is wildplassen dan ook gewoon toegestaan. Handhaven kan alleen wanneer er duidelijk regels in de APV staan.

Hulpmiddelen voor hoge noodgevallen

Er zijn in de handel verschikkende hulpmiddelen te koop voor de hoge nood onderweg.
Zoals de uribag (voor mannen en vrouwen) en plastuitjes (voor vrouwen) die in vele soorten en maten te koop zijn.
Hoewel het menselijke aspect van ontlasten heel normaal is, blijkt het in de praktijk toch steeds moeilijker om een legale plek te vinden om de stijgende nood te lossen. Openbare toiletten zijn er blijkbaar niet veel meer te vinden.
Zelfs met hulpmiddelen als de uribag en plastuit, zal de vrouw zich willen afzonderen. Voornamelijk omdat zij doorgaans nu eenmaal genoodzaakt is om de hele broek te laten zakken, in tegenstelling tot de man. Hierin kun je nu eenmaal niet gender neutraal denken.
Aangezien de meeste plastuiten niet voldoende opvangen en het toch een kliederboel wordt met als gevolg een natte broek.

Openbaar toilet

Openbare toiletten verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. Ook overdag is het in een winkelcentrum zoeken naar een gelegenheid om een toiletbezoek af te kunnen leggen en veelal is men dan genoodzaakt iets te nuttigen in een eetgelegenheid om een toilet te mogen bezoeken.
Ook de tankstations  zijn meer en meer onbemand en verdwijnen daarbij ook de toiletten waar je in geval van hoge nood nog naartoe kon.

Een derde van alle bemande tankstations in ons land is verdwenen in de afgelopen tien jaar. Zo’n vijftien procent daarvan is helemaal weg, de overige locaties zijn onbemand geworden. Daardoor is op dit moment bijna de helft van de Nederlandse tankstations onbemand. Dat blijkt uit cijfers van Petrolview en Bovag.
Echter is het urineren langs de snelweg buiten de bebouwde kom dan weer wel toegestaan.

Toch blijkt er in een maatschappij waar men steeds meer genderneutraal wil zijn, dat de vrouw op dit gebied wordt vergeten. Toch een vorm van discriminatie?
Er blijkt in de praktijk meer gelegenheid om te urineren voor de man te vinden dan voor de vrouw. Of dat nu ‘achter een boom’ is of een openbaar toilet. De vrouw plast nu eenmaal in een andere houding dan de man en moet zich daarvoor ontkleden, terwijl de man alleen de rits hoeft open te doen.
Of de kleding of het toilet nu genderneutraal is of niet, er blijft nu eenmaal een verschil in lichaamsbouw tussen man en vrouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio