2.7 C
De Bilt

Wijkaanpak Oud Koog officieel van start

De vernieuwing van de wijk Oud Koog in Koog aan de Zaan is officieel begonnen. Woningcorporatie Parteon vierde dit bijzondere moment samen met bewoners uit het startgebied en medewerkers van aannemer Van Lith Bouw. In de Rozenstraat sloopten bewoners symbolisch een niet-herbruikbare keuken. Dit markeert de eerste stap in de grootschalige aanpak van de wijk.

Merel van der Veen (49), al zes jaar bewoonster van Oud Koog, kijkt uit naar de veranderingen: ‘In het begin vond ik het lastig omdat ik net was verhuisd en veel had verbouwd. Maar nu kijk ik ernaar uit om terug te keren naar ons ‘forever home’. De buurt voelt echt als een dorpje dichtbij de stad, met een hechte gemeenschap.’ Haar dochter voegt toe: ‘Ik heb hier veel vrienden en het is altijd gezellig.’ Merel benadrukt dat ze blij is met de plannen van Parteon: ‘Het is echt nodig dat er iets gebeurt, en fijn dat de wijk zijn karakter behoudt.’

Samen met bewoners Oud Koog

De huurwoningen in Oud Koog zijn verouderd. Bewoners hadden last van tocht vocht in de woningen. En de funderingen zijn toe aan onderhoud. Parteon werkt nauw samen met bewoners om per deel van de wijk te bepalen wat er moet gebeuren. In sommige gebieden kiest Parteon voor renovatie, terwijl andere woningen worden vervangen door nieuwbouw. Op enkele plekken bouwt de corporatie extra woningen, bijvoorbeeld appartementen. ‘Met deze aanpak zorgen we voor een goede mix van woningtypen, waardoor doorstroming binnen de wijk mogelijk wordt. Zo kunnen bewoners verhuizen naar een woning die beter aansluit bij hun woonwensen,’ aldus Monique Kwaak, directeur-bestuurder bij Parteon.

In de Rozenstraat sloopte Merel van der Veen symbolisch een niet-herbruikbare keuken
In de Rozenstraat sloopte Merel van der Veen symbolisch een niet-herbruikbare keuken – Foto: Pascal Fielmich

Wethouder Wonen Harrie van der Laan van de gemeente Zaanstad benadrukt het belang van sociale verbinding in Oud Koog: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen plekken hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Op die manier behouden we de saamhorigheid en het buurtgevoel.’

Het startgebied

De aanpak begint in het startgebied. Dat bestaat uit de deelprojecten Hyacintstraat en omgeving en Vioolstraat en omgeving. In de Hyacintstraat en omgeving sloopt de corporatie de bestaande woningen en vervangt ze door duurzame eengezinswoningen. Voor de Vioolstraat en omgeving is er gekozen voor renovatie. De werkzaamheden in de Vioolstraat zijn inmiddels gestart. De sloop en nieuwbouw in de Hyacintstraat begint naar verwachting begin 2026.

Planning overige woningen

De komende jaren werkt Parteon samen met bewoners aan de verdere plannen. Omdat het om veel woningen gaat, duurt de complete wijkvernieuwing ongeveer 15 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio