Zaanstad – Niets is moelijker dan je gewoontes veranderen. Daarom is preventie zo belangrijk. Want extra kilo’s ben je niet zomaar kwijt, roken is uiterst verslavend, alcohol drinken is voor veel mensen nog heel gewoon. Met het Zaans preventieakkoord slaan de gemeente, ZMC, GGD, Parteon, Rochdale, huisartsen, Zilveren Kruis, het Sportbedrijf en De Zaanse Uitdaging de handen ineen om Zaankanters te helpen een gezonde keuze te (kunnen) maken. De partijen gaan hun netwerken en programma’s beter verbinden en kennis en kunde delen. Met de € 80.000 van het Rijk voor dit preventieakkoord, financiert Zaanstad ook extra inzet van de Centrale Zorgverleners.
“Gezondheid is meer dan niet ziek zijn”
Wethouder Songül Mutluer
Wethouder Songül Mutluer: “Gezondheid is veel meer dan ‘niet ziek zijn’. Als je lekker in je vel zit ben je gelukkiger en kun je veel meer bereiken, voor jezelf en voor anderen. Maar gezonde keuzes zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Helaas geldt dat ook voor inwoners die al wat kwetsbaarder zijn. Bijvoorbeeld voor mensen met een laag inkomen of voor kinderen die dit van huis uit niet zo meekrijgen. Daarom werken we met dit preventieakkoord samen juist aan de achterliggende oorzaken van ongezondheid.
En werken we ernaartoe dat gezond gedrag en een gezonde omgeving, voor iedereen gewoon ‘gewoon’ is. Dat kunnen we natuurlijk als gemeente niet alleen en daarom ben ik zo blij dat we dit met zoveel gemotiveerde partners aanpakken. Zodat elke Zaankanter de kans krijgt, om de beste en meest gezonde versie van zichzelf te kunnen zijn.”
Gezondheid is van ons allemaal
Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken, willen de ondertekenaars van het Lokaal Preventieakkoord de gezondheid van Zaankanters helpen verbeteren. Ze zoeken daarbij elkaar op in een goede samenwerking en een goede doorverwijzing. Want elke organisatie heeft een eigen rol en expertise.
Wethouder Natasja Groothuismink: “Er zijn zoveel factoren van invloed op onze gezondheid. En waar begin je dan als je meer gezonde keuzes wilt maken? De een begint met een dagelijks ommetje. Op peuterspeelzalen drinken de kinderen water. Scholen roepen ouders en kinderen op om lopend of op de fiets naar school te komen. Winkels kunnen gezonde voeding aanbieden. Wij als gemeente kunnen zorgen voor genoeg groene plekken om te spelen en te wandelen. In dit preventieakkoord zetten we als partners onze idealen èn onze plannen op papier. Want gezondheid is van ons allemaal.”
Inzet op preventie, leefstijl en vroeg beginnen
De aangesloten partijen delen het gevoel van urgentie, want Zaanstad scoort hoog op risicofactoren. Zaanstreek-Waterland is een van de zwaarste regio’s van Nederland: 49% van alle volwassenen is te zwaar, bij senioren is dit zelfs 61%. Ook rookt 23% van de Zaanse volwassenen en is ongeveer 10% een zware drinker. In het akkoord ligt de nadruk op een gezond gewicht voor kinderen en jongeren. Want overgewicht bij kinderen heeft negatieve gevolgen voor hun lichamelijke en psychosociale gezondheid en de manier waarop ze zich in hun leven ontwikkelen.
Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl en een goed gewicht je ook weerbaarder maakt. Met de toekenning van € 80.000 vanuit het Rijk wordt extra inzet van de Centrale Zorg Verlener mogelijk. Deze professionals coördineren hulp aan kinderen en ouders bij een gezonde leefstijl en het maken van gezonde keuzes. Ouders beschrijven de centrale zorgverlener als een prettige professional die hen aanmoedigt, meeleeft, geruststelt en hen voorziet van goede tips en informatie.
Ondertekenaars enthousiast aan de slag
De ondertekening is het startschot, in het najaar komt er een brede inspiratiebijeenkomst met alle partners uit het netwerk ‘Samenwerken aan een gezond Zaanstad’.
Vanwege corona is er geen gezamenlijke ondertekening, maar maken de partijen hun deelname aan het akkoord officieel in een filmpje.