12.5 C
De Bilt
dinsdag, 24 mei 2022

1.000 biologische bloembollen de grond in met Bol van het leven

Olst Na een coronaperiode met diverse webinars, en toen een lange zomerpauze, gaat Eetbaar Olst-Wijhe eindelijk weer eens naar buiten met bloembollen. Er zijn vast Olst-Wijhenaren die dat na al die tijd ook graag zouden doen met andere noabers, om zo samen het leven in onze omgeving weer verder te verrijken. Op zaterdag 30 oktober steken we daarom de handen weer uit de mouwen – en de bloembollen in de grond.

Bloembollen

Hiermee pakken we de (meel)draad weer op die begon in december 2018, toen we met een flinke groep enthousiastelingen, jong en oud, 1.000 biologische bloembollen hebben aangeplant. Plaats van actie: het terrein van het voedselbos in het zuiden van Olst, tussen de ecologische Aardehuis-wijk en de spoorlijn. Net als nu was dat destijds het initiatief van de Overijsselse jongerenafdeling van Pink!, de Partij van de Dieren. En ook nu willen we net als zij met deze bollenactie samen de biodiversiteit in de regio verhogen. Daarmee past deze actie in de inspanningen van Eetbaar Olst-Wijhe die we hebben kunnen opstarten onder de noemer Duizend Bloemen, dankzij een donatie vanuit het landelijke Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Met jongeren van Pink! en buurtbewoners gaan we 30 oktober dus op weer andere delen van het terrein aan de slag. Daar planten we verschillende soorten bloembollen, die al vroeg in het voorjaar tot bloei komen. Zo vroeg hebben ze dan dus al nectar en stuifmeel in de aanbieding, het voedsel waarmee vooral insecten als (wilde) bijen en hommels hun populaties al vroeg kunnen gaan opbouwen.

Andere bollen bloeien in de zomer of herfst, en samen dekken ze dus een lang seizoen, waarmee we de lokale biodiversiteit direct ondersteunen. Er is ruimte om de bollen te laten ‘verwilderen’, zodat er zich onder de lagen van struiken en bomen ook één van bodembloeiers vestigt. De bollen lopen daar dan uit vóórdat de hogere vegetatie van struiken en bomen in het blad komt te staan – zo heeft de natuur dat geregeld. Omdat het biologische bloembollen betreft, waarvan dankzij de groeiende vraag ook steeds meer aanbod van is, wordt het des te meer een feestje voor de beestjes!

Voedselbos-in-wording


Eetbaar Olst-Wijhe heeft het betreffende terrein van een kleine hectare een paar jaar terug in beheer genomen van de gemeente Olst-Wijhe. Sindsdien blijven we met onze ‘noabers’ stappen zetten om een voedselbos te ontwikkelen, zodat we hier straks een duurzame groene plek hebben die behalve openbaar ook steeds meer vruchtbaar en eetbaar zal zijn. In de loop der jaren heeft het voedselbos-in-wording er al zeker 8 ‘plagen’ over zich heen gekregen, maar we houden de moed erin. Wil je vaker meedoen, of je er verder in verdiepen? Overweeg dan eens om in het voedselbosteam te stappen waarmee we het werk willen gaan plannen en verdelen.

Op 30 oktober gaat ook een aantal toekomstige bewoners van de nieuwe natuurinclusieve wijk Olstergaard bollen planten. Er komt dus actie op twee locaties; samen trappen we de ochtend af. Denk aan geschikte kleding zoals laarzen en handschoenen; eigen tuingereedschap is handig, net als een fles water. We werken buiten en kunnen prima op veilige corona-afstand van elkaar blijven. Wie dat wil, kan altijd een mondkapje aandoen.

Programma:


9.30 uur: inloop met koffie en thee bij het Middenhuis, middenin de Aardehuis-wijk aan de Rietgors in Olst.
10 uur: aan de slag.
Om 13 uur sluiten we af, opgeruimd en al.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio