Faillissement aangevraagd voor bio-energiecentrale in Harderwijk

Harderwijk – Op maandag 18 oktober 2021 is een aanvraag ingediend voor een faillissement door de directie van de bio-energiecentrale Harderwijk (BECH B.V.) bij de rechtbank in Gelderland. In de afgelopen maanden hebben de directie, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders alle mogelijkheden verkend om de toekomst van de bio-energiecentrale Harderwijk veilig te stellen. Deze verkenningen hebben helaas geen positief resultaat opgeleverd.

Bio-energiecentrale

Eind 2016 hebben Jan Bakker Duurzaam Midden en Waterschap Vallei en Veluwe het initiatief genomen om een bio-energiecentrale te bouwen voor het opwekken van biogas en duurzame bijproducten. De centrale staat op het terrein van de rioolwaterzuivering van het waterschap in Harderwijk. Door het vergisten van koeien- en kalvermest, gemengd met producten uit de landbouw en de voedselindustrie ontstaat biogas dat opgewerkt wordt tot groen gas geleverd aan het aardgasleidingnetwerk in Harderwijk.

Faillissement

De BECH heeft vanaf de start tegenvallers gekend. Dat heeft de eerste jaren geleid tot extra kosten en een lagere gasproductie. Daarnaast heeft de vennootschap structureel te maken gehad met lagere inkomsten voor het verwerken van mest, hogere kosten voor covergistingsproducten en gelijkblijvende gecontracteerde gasprijzen. Op dit moment is de financiële situatie van BECH B.V. zodanig dat een faillissement onafwendbaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img