Renovatie en verduurzaming Lindenhove van start

Apeldoorn – De renovatie van appartementencomplex “Lindenhove”, aan de Loolaan in Apeldoorn, gaat dit voorjaar van start. Het complex zal na de renovatie tot één van de meest duurzame flats in Nederland behoren. 

Geen stijging servicekosten

Uniek aan het project is dat door de enorme energiebesparing en besparing op de onderhoudskosten, de huidige bewoners niet méér servicekosten gaan betalen. Na de renovatie kunnen de bewoners onder meer genieten van een groter balkon en een meer comfortabele woning.

Financiering

Toen de Vereniging van Eigenaren (VvE) de financiering van dit project niet rond kreeg, heeft de gemeente Apeldoorn vanuit een bestaande stimuleringsregeling een maatwerkoplossing gevonden, om het project door te laten gaan. Verwacht wordt dat het project landelijk als voorbeeld kan dienen. De gemeente hoopt dat het navolging gaat krijgen en dat dit soort projecten in de toekomst ook gefinancierd kunnen worden door banken.

De totale investering voor de twaalf verdiepingen tellende “Lindenhove” bedraagt € 8,5 miljoen. De gemeente heeft vanuit haar stimuleringsregeling een lening van € 3,6 miljoen verstrekt, met een aflossingstermijn van 25 jaar. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) wordt een VvE Energiebespaarlening van € 2,9 miljoen geleend. Tot slot financiert de VvE € 2 miljoen met RVO subsidie en eigen middelen.

Aanleiding renovatie

De aanleiding voor deze omvangrijke renovatie ligt in het feit dat, net als bij veel andere gebouwen uit de jaren ’60-’70, de hele schil van het gebouw toe was aan vervanging. Daarnaast waren er veel klachten over het comfort van het binnenklimaat in zomer en winter. Ook waren er zorgen over het complexe onderhoudsvraagstuk en over de veiligheid van de balkons.

Eind 2014 zijn de eerste contacten gelegd met de gemeente over de mogelijkheden om het pand tijdens de renovatie ook meteen te verduurzamen. Door de gemeente is in 2015 een subsidie verstrekt van 37.000 euro, waarmee de VvE dit proces en de begeleiding van het proces kon bekostigen. Uiteindelijk bleek naast de subsidie ook een omvangrijke lening via de gemeente noodzakelijk, om het project te realiseren.

Uitzondering

De stimuleringsregeling die is gebruikt door de gemeente,  ging oorspronkelijk uit van leningen met een duur van maximaal 15 jaar. Voor “Lindenhove” is een uitzondering gemaakt. Er is een lening afgesloten met een aflossingstermijn van 25 jaar. Dit om stijging van de servicekosten voor de bewoners te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img