22.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

15 augustus herdenking bij Indië-monument aan de Rijksweg in Duiven

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. We herdenken alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In Duiven doen wij dit bij het Indië-monument aan de Rijksweg, dichtbij ‘De Stek’. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Ceremonie op 15 augustus

Om 18.50 uur verzamelen we bij de hoofdingang van ‘de Stek’, Rijksweg 53 te Duiven. Samen wandelen we naar het Indië-monument. Om 19.00 uur start een korte ceremonie met een krans- en bloemlegging door de burgemeester, de kinderburgemeester, veteranen en een afvaardiging van de Indische gemeenschap Duiven. Na afloop is er in ‘De Stek’ de gelegenheid om nog even na te praten.

Drie omgekomen Duivenaren

Het Indië-monument in Duiven is opgericht ter nagedachtenis aan drie jonge Duivenaren. Zij zijn tijdens de koloniale oorlog in Indonesië, het voormalig Nederlands-Indië, door oorlogshandelingen omgekomen. Hun namen zijn: Theo Goris, Wim Nijsen en Willy Wolters.

Japanse bezetting

Op 7 december 1941 viel Japan de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aan. Hierop verklaarden de Verenigde Staten en Nederland de oorlog aan Japan. Enkele maanden later bezette Japan de kolonie Nederlands-Indië. Deze oorlog eindigde op 15 augustus 1945 met de capitulatie van Japan.

Veel burgergevangenen en krijgsgevangenen zijn omgekomen in interneringskampen of tijdens de dwangarbeid aan spoorlijnen in heel Zuidoost-Azië. De burgers en militairen die de bezetting overleefden waren voor het leven getekend door hun oorlogs- en kampervaringen.

Keiharde militaire strijd

Na 15 augustus 1945 was de bevolking in Nederlands-Indië bevrijd van de Japanse bezetter. Maar daarna begon een periode van geweld waarin de Indonesiërs voor een onafhankelijk Indonesië streden. Nederland probeerde het gezag te herstellen. Perioden van diplomatie en onderhandeling werden afgewisseld met perioden van keiharde militaire strijd. Er vielen gedurende de periode 1945-1949 vele doden, zowel aan Indonesische als aan Nederlandse zijde. Op 27 december 1949 droeg Nederland de soevereiniteit aan Indonesië over.

Verbonden door verhalen

We herdenken op 15 augustus de vele duizenden mensen in het voormalig Nederlands-Indië die niet, of geschonden, uit de Tweede Wereldoorlog of de Koloniale oorlog met Indonesië kwamen. Iedereen is verbonden met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Elke familie heeft zijn verhaal. Alle ervaringen en verhalen werken door tot op de dag van vandaag.

Bronnen: gemeente Duiven en Nationale herdenking 15 augustus 1945

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio