Arnhem verlaagt de drempel voor schuldhulpverlening en versnelt het proces voor inwoners die van hun schulden af willen komen. De gemeente heeft besloten om per direct de aflosperiode van nieuwe schuldregelingen te halveren: van 36 naar 18 maanden. Dat betekent dat mensen in de helft van de tijd van hun schulden af kunnen zijn.
Schulden afbouwen
Wethouder Lauriks, schuldhulpverlening: “Met deze nieuwe regeling kunnen onze inwoners veel eerder hun leven weer op de rails krijgen. We leven in een tijd waarin we te maken hebben met een groot nationaal schuldenprobleem. Als gemeente kunnen we bijdragen door te kijken hoe we mensen sneller zonder schulden krijgen. Arnhem is trots om hierin het goede voorbeeld te geven en wil geen dag langer wachten.”
De minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft onlangs gezegd dat de verschillende hulptrajecten beter op elkaar moeten aansluiten en uiteindelijk allemaal maximaal 18 maanden moeten gaan duren. Dit nieuwe beleid volgt op de wetswijziging van de Faillissementswet en gaat waarschijnlijk in vanaf januari 2024, maar de gemeente Arnhem heeft besloten om hier niet op te wachten en neemt dit nu al over in het eigen beleid.
De gemeente heeft de taak om inwoners te helpen met schulden. Dat doet zij door schuldregelingen te treffen: een afspraak met de partijen die geld krijgen. De gemeente probeert met deze partijen afspraken te maken over hoe de schuld wordt terugbetaald, een zogenoemd ‘minnelijk traject’. Als deze partijen niet willen meewerken aan zo’n afspraak, dan kan de rechter beslissen dat de schuld op een andere manier wordt terugbetaald, het ‘wettelijk traject’.
De gemeente werkt samen met Plangroep, de organisatie die in Arnhem helpt bij het maken van de schuldregelingen. De gemeente wil zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan de inwoners van Arnhem, en ervoor zorgen dat zij niet langer wachten met het aanvragen van hulp bij schulden. De gemeente zal in samenwerking met Plangroep de inwoners en ketenpartners informeren over deze wijziging en eventuele verdere ontwikkelingen.