Arnhem – Als blijk van grote waardering voor zijn inzet voor onze stad ontving Menno Potjer uit handen van burgemeester Ahmed Marcouch vandaag een Arnhems Meisje. Potjer heeft zich jarenlang vrijwillig ingezet voor Arnhem. Hij is lang vrijwillig actief geweest als stadshistoricus. Hij deed daarnaast ook vrijwilligerswerk voor de kerk en de voedselbank en was pleegvader van pleegzonen.
Stadshistoricus
Menno Potjer schreef sinds 1998 over de Arnhemse geschiedenis in het Arnhems Historisch Tijdschrift, voorheen Arnhem de genoeglijkste. Hier werd hij in 2001 redacteur, waarna hij in 2012 hoofdredacteur werd. In 2018 ontving hij de Prodesseprijs voor zijn belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving van Arnhem. Met 56 artikelen is hij topauteur van het historische tijdschrift. Er verschenen daarnaast ook verschillende boeken over Arnhem van de hand van Menno Potjer: Historische Atlas van Arnhem (2005/2006), De Velperweg in kaart gebracht (2008) en Moscowa (2009).
Naastenliefde
Naast zijn vrijwilligerswerk als stadshistoricus was hij ook vele jaren vrijwilliger bij de Opstandingskerk en de protestantse kerk Arnhem. Hier was hij onder andere secretaris en voorzitter van de kerkenraad, jeugdouderling, ledenpredikant, bezorger van het kerkblad en diaken. Ook verzorgde hij huisbezoeken voor mensen in nood. Menno Potjer was daarnaast vrijwilliger bij de voedselbank Arnhem. Tot slot heeft hij samen met zijn vrouw pleegzonen opgevangen.
Ahmed Marcouch: “Menno Potjer is een sprekend voorbeeld van naastenliefde. Hij stond klaar voor velen: zijn familie, mensen in nood, zijn geloofsgemeenschap en de pleegzonen die hij samen met zijn vrouw onder zijn vleugels nam. Zijn hart was vol, maar altijd liet hij een beetje ruimte over voor Arnhem. Zijn stad, met een geschiedenis die hij liefdevol onder de loep nam. Het zijn mensen als Menno Potjer die van Arnhem de stad maken waar wij allemaal zoveel van houden.”
Arnhems meisje
Vanwege de gezondheid van Menno Potjer is het Arnhems meisje dinsdagmiddag bij de heer Potjer thuis uitgereikt door burgemeester Ahmed Marcouch. Een aantal keer per jaar krijgen mensen die lang, actief en baanbrekend deelnemen aan het maatschappelijke leven in Arnhem een Arnhems Meisje. Het bronzen beeldje is een weergave van het standbeeld dat Joop te Riele in 1980 heeft ontworpen.