Beuningen – Ondanks zienswijzen, besloot de minister om de snelheid op de A50 nabij Ewijk te verhogen naar 130 km/u. Het actiecomité A50 en de gemeente Beuningen betreuren deze beslissing ten zeerste, maar stellen geen beroep in tegen dit besluit. Wel roepen zij Rijkswaterstaat op om de effecten van de snelheidsverhoging actief te blijven monitoren. Ook gaat de gemeente samen met GGD Gelderland-Zuid zelf vanaf dit najaar de werkelijke waardes van de luchtkwaliteit meten.
Gemeente Beuningen en het Actiecomité A50 Ewijk dienden dit voorjaar zienswijzen in tegen het besluit van Rijkswaterstaat om de maximumsnelheid op de A50 nabij Ewijk te verhogen van 120 naar 130km/u. Zij deden dit omdat:
• de luchtkwaliteit voor omwonenden van de snelweg verslechtert;
• de verkeersveiligheid op de snelweg afneemt;
• de nachtrust van omwonenden verstoort wordt door extra geluidsoverlast.
Helaas besloot de minister van Infrastructuur en Waterstaat om toch de snelheidsverhoging door te voeren. Wethouder Piet de Klein: “Met onze zienswijze gaven we een aantal krachtige argumenten waarom snelheidsverhoging op de A50 een slecht idee is. We betreuren daarom nu dat de beslissing toch is doorgezet.”
Geen beroep instellen
Uit vergelijkbare gevallen blijkt dat een juridische beroepsprocedure tegen een verkeersbesluit op het rijkswegennet veel tijd en geld kost en ook weinig kans van slagen heeft. Het actiecomité en de gemeente zien daarom hier vanaf.
Hinder en overlast
Door het besluit van Rijkswaterstaat hebben inwoners van Ewijk en omgeving direct extra hinder en overlast. Ook verslechtert de veiligheid op de snelweg: met bijvoorbeeld vorige week vrijwel dagelijks heftige ongevallen tussen meerdere voertuigen op het traject waar de snelheid is verhoogd. Dit veroorzaakt ook veel fileleed voor weggebruikers in de regio. Tenslotte staat de snelheidsverhoging haaks op ander landelijk overheidsbeleid, zoals het nationale klimaatakkoord dat het kabinet momenteel maakt. Gemeente Beuningen en Actiecomité A50 Ewijk vinden dan ook dat het Rijkswaterstaat zou sieren om de negatieve gevolgen van de snelheidsverhoging actief te blijven monitoren en analyseren.
Meting luchtkwaliteit
Gemeente Beuningen gaat in elk geval samen met de GGD Gelderland-Zuid zelf de luchtkwaliteit rondom de snel- en waterwegen meten. Wethouder Piet de Klein stelde daar eerder dit jaar geld voor beschikbaar. Vanaf het najaar van 2018 brengen we over een langere periode de werkelijke waardes van de luchtkwaliteit in beeld.