In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen, de Stad der Bevrijding, traditioneel het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens ‘Vuur van de Vrijheid’, live uitgezonden op NPO 1. Aan het einde van ‘Vuur van de Vrijheid’ start de Nationale Bevrijdingsvuurestafette.
Ook gemeente Rheden doet mee
Dit jaar doet een recordaantal lopers mee. Ruim 5000 lopers brengen het vuur in de nacht van 4 op 5 mei naar 201 gemeenten, verspreid over heel Nederland. De deelnemers lopen de hele nacht met het Bevrijdingsvuur in estafette naar hun thuisgemeente. Wethouder Ronald ter Hoeven: “Ik vind het erg belangrijk dat ook de gemeente Rheden op deze sportieve manier aandacht geeft aan vrede en vrijheid, die in deze tijd allesbehalve vanzelfsprekend is.”
Van Wageningen naar Velp
Vanuit Wageningen wordt het bevrijdingsvuur rond 00.30 uur door onder andere lopers van de loopgroepen AV Gelre uit Dieren en de Veluwelopers uit Rheden via de 7 dorpen naar het Biljoenbad in Velp gebracht. Tijdens de route passeren de lopers historische plekken uit de oorlog en van de bevrijding.
De looproutes zijn te volgen via Route 50km en Route 60km.
Op 5 mei om 7.00 uur wordt bij het Biljoenbad het bevrijdingsvuur ontstoken en de vlag gehesen. Iedereen is welkom bij deze ceremonie.
Hét symbool voor leven in vrede en vrijheid
Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei.
Bevrijdingsvuur volgt route van de bevrijding
Het vuur is afkomstig van de stranden van Normandië, daar waar op 6 juni 1944 de geallieerden de bevrijding van Europa in gang zetten. Sinds 1946 halen Eindhovense wielrenners het bevrijdingsvuur op in de eerste bevrijde Franse stad, Bayeux.
In de nacht van 18 op 19 september wordt in Eindhoven het vrijheidsvuur opgehaald door de lopers van de Wageningse atletiekvereniging Pallas’67.