21.9 C
De Bilt

Waarschuwing brandgevaar thuisbatterijen door burgemeester Slinkman van Berg en Dal

De nieuwe regering maakt per 2027 definitief een einde aan de salderingsregeling. Reden voor veel bezitters van zonnepanelen om de aanschaf van een thuisbatterij te overwegen. Financieel kan dat een goede beslissing zijn, en het helpt ook tegen de netcongestie. Toch zijn er niet alleen voordelen.

Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal maakt zich zorgen; volgens hem wordt bij de verduurzamingsslag nog te weinig aandacht besteed aan brandveiligheid. Slinkman is tevens portefeuillehouder Brandweer van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Ontbranding thuisbatterijen: erkende installateur en beveiligde batterij noodzaak

Batterijen kunnen ontbranden bij oververhitting, met woningbrand tot gevolg. De burgemeester adviseert daarom bij de aanschaf goed te letten op thuisbatterijen die bij problemen automatisch uitschakelen en alleen met gecertificeerde installateurs in zee te gaan. Ook hier geldt: goedkoop is duurkoop.

Giftige rook

Mensen die zonnepanelen hebben en een thuisbatterij overwegen, hebben doorgaans ook hun woning goed geïsoleerd. Goed nieuws voor het milieu en lagere stookkosten. Maar daarmee hebben ze ook een behoorlijke hoeveelheid harde kunststoffen in hun woning gebracht. Die veroorzaken veel rook bij brand; rook die juist vanwege het isoleren in huis blijft hangen.

Juiste plek en een rookmelder

De plek waar je de batterij ophangt is daarom belangrijk. Mark Slinkman: “Op de verdieping waar geslapen wordt, is dat niet verstandig. Maar je wilt ook niet dat een brandende batterij onder de trap je vluchtweg verspert. In een kast aan de gevel of in een goed geventileerde schuur of garage is daarom het beste.”
De burgemeester benadrukt het grote belang van rookmelders: “Als je slaapt ruik je niets; een rookmelder kan echt het verschil maken tussen leven en dood.”

Vrijwilligers

Dennis van Zanten, directeur brandweer bij de Veiligheidsregio, sluit zich aan bij de burgemeester. Bij ontbranding van batterijen komen naast het brandgevaar ook giftige en bijtende stoffen vrij. Schadelijk voor de bewoners, maar Van Zanten heeft ook zorgen om zijn brandweermensen, waarvan de meesten vrijwilliger zijn. Dennis van Zanten: “De kans dat onze brandweercollega’s met dit soort branden in aanraking komen neemt toe. Daarbij wordt het blussen steeds complexer en moeten wij goed de aandacht hebben voor de veiligheid van onze mensen gezien de extra risico’s die bij deze brandbestrijding om de hoek komen kijken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio