Hij ligt er. De nieuwe fiets- en voetgangersbrug die woonwijk De Kemfkens met Het Geerken verbindt. Maar is de nieuwe brug wel zo spiksplinternieuw? We praten erover met Peter Pennekamp, wethouder van gemeente Westervoort en Robbert de Metter, eigenaar van Meerdink Bruggen in Winterswijk.
95% brug De Kemfkens gebruikt materiaal
De oude Brug bij De Kemfkens was zichtbaar aan het eind van haar levensduur. Daarom besloot de gemeente Westervoort vorig jaar te investeren in een nieuwe brug. Een brug die voor 95% bestaat uit gebruikt materiaal. Wethouder Pennekamp: “Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie. Dat houdt in dat we nieuwe producten zo veel mogelijk maken van bestaand materiaal. In de route daar naartoe is 2030 de eerste mijlpaal; dan moet 50% van alles wat we maken circulair zijn. Dat is al snel, dus in Westervoort zijn we al een tijdje met duurzaamheid en circulariteit bezig. De keuze voor een brug van materiaal met een eerder leven sluit daar goed bij aan.”
Amerikaanse militairen in de jaren 50
Robbert: “Circulaire bruggen zijn onze specialiteit. Ik denk dat zeker 60% van de bruggen die we momenteel bouwen gemaakt is van bestaand hout of staal en dat wordt alleen maar meer. Leuk is dat een nieuwe circulaire brug meteen een interessant historisch verhaal krijgt. De randliggers in Westervoort – de dragende balken aan de zijkant van het brugdek – zijn bijvoorbeeld geoogst uit een koelgebouw van de Amerikaanse Luchtmacht uit Kamp van Zeist.
Daar zaten Amerikaanse militairen in de jaren 50. De hulpliggers en leuningen komen van oude bruggen uit onze eigen materialenbank, de dekdelen zijn geüpcycled van damwandplanken uit het Markkanaal en de staalprofielen hebben we ingekocht bij sloopbedrijven. En zo is 95% van deze brug gemaakt van materiaal dat er al was.”
Volledig losmaakbaar
En de toekomst van déze brug? Robbert: “Dat is hier ook interessant. Omdat Westervoort serieus gaat voor duurzaamheid, hebben we deze brug volledig volgens het principe van losmaakbaarheid ontworpen. Dat houdt in dat onderdelen van deze constructie in de toekomst makkelijk en zonder schade uit elkaar kunnen worden gehaald om eenvoudig opnieuw gebruikt te worden. Dat maakt circulair een stuk toegankelijker, want het schonen en bewerken van geoogst materiaal kost nu veel tijd. Westervoort heeft dus niet alleen aan de circulariteit van nú gedacht, maar ook aan die van de verre toekomst.”
Brug De Kemfkens weer in gebruik
De afgelopen weken bouwden de bruggenbouwers van Meerdink de circulaire brug voor De Kemfkens in hun werkplaats in Winterswijk. Vorige week werd de oude houten brug verwijderd, de nieuwe fundering geheid en de landhoofden voorbereid. Op 23 april kwam de complete brug met speciaal transport van Winterswijk naar Westervoort en werd hij vakkundig op zijn plaats gehesen. Momenteel wordt het geheel afgewerkt, op 25 april mag hij weer gebruikt worden.