Op 14 juli ontving burgemeester Bruls van Nijmegen4Palestine een aankondiging van mogelijk op handen zijnde, vreedzame demonstraties tijdens de 4Daagse. Zij noemen daarin geen concrete tijdstippen of vorm. Burgemeester Bruls heeft hierop als volgt gereageerd:
“Laat ik beginnen met op te merken dat het demonstratierecht zeer belangrijk is in Nijmegen en dat ik bereid ben ook tijdens de 4Daagse een demonstratie, waar dat mogelijk is, langs het parcours of elders in de stad te faciliteren.
Woordvoerder Nijmegen4Palestine in media over de grens
In de lokale media spreekt de woordvoerder van Nijmegen4Palestine echter in geheel andere bewoordingen over een ‘geweldloze burgerwacht’ die langs de route controleert op mogelijke Israëlische deelnemers aan de 4Daagse (al dan niet verbonden aan het Israëlische leger) met als doel om deze deelnemers in de gaten te houden en te vragen de stad te verlaten. Daar trek ik de grens. Het instellen van een burgerwacht om individuele wandelaars in de gaten te houden is ronduit dreigend en intimiderend en kan fungeren als een algemene oproep tot discriminatie, haat en geweld.
Vooropgesteld, tijdens het evenement gelden regels voor deelnemers: politieke uitingen zijn niet toegestaan, vlaggen voeren wel, deelname vanuit andere landen ook. En dat is ook bij wet niet verboden. Het staat dus iedereen vrij dat te doen.
Het veilig houden van het evenement is op het parcours primair een verantwoordelijkheid van de organisatie van de marsen, in nauwe samenwerking met de politie. Op andere plekken in de stad is de veiligheid van zowel deelnemers als anderen aan de gemeente en politie. Eigenstandig ingrijpen door een ‘burgerwacht’ zal nooit getolereerd worden, onder geen enkele omstandigheid. Dat ondermijnt de openbare orde en de rechtstaat. En er is geen enkele aanleiding daarvoor. Op het moment dat hier door deze organisatie uitvoering aan wordt gegeven, zal waar mogelijk direct worden ingegrepen.
Oproep burgemeester Bruls
Ik roep Nijmegen4Palestine op om hun houding en woordkeuze te matigen en deze dreigende woorden in te trekken. Iedereen is welkom in Nijmegen tijdens dit evenement, dat juist van oudsher vriendschappelijk en verbroederend van insteek is, en geen politiek strijdtoneel.
Daarnaast wijs ik Nijmegen4Palestine (en andere demonstranten) er nogmaals op dat er een procedure geldt in Nijmegen, waarmee ook in de rest van het jaar meer dan 60 demonstraties veilig worden georganiseerd. Dat houdt in dat een organisatie de gemeente op de hoogte stelt met een concrete melding van de precieze locatie, het tijdstip, contactpersoon en de vorm van de demonstratie, zodat wij in samenwerking met politie er alles aan kunnen doen om een demonstratie veilig voor iedereen te faciliteren.
Een demonstratie kan rekenen op een faciliterende houding vanuit gemeente en politie in Nijmegen, intimidatie nooit.”