Westervoort – Wekelijks legen van de GFT container is vanaf 1 april 2021 een nieuw ‘wapen’ in de strijd tegen restafval. Westervoort werkt hard aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Betere afvalscheiding draagt daaraan bij. Waar in 2019 nog 129 kilo restafval per inwoner werd opgehaald en verbrand, moet dat in 2025 afgenomen zijn tot 85 kilo en in 2050 zou er helemaal geen restafval meer mogen zijn.
Nog veel GFT bij restafval
Uit analyses blijkt dat we nog veel Groente-, Fruit-, Tuinafval – vooral etensresten – bij het restafval gooien. Dit is relatief zwaar afval. Met betere scheiding van GFT, kan dus snel resultaat geboekt worden. Tegelijk met het wekelijks legen start vandaag de publiekscampagne ‘GFT, daar kun je méér mee!’. Die richt zich op betere scheiding van met name etensresten en ander keukenafval.Nog veel GFT bij restafval
“We kunnen grote slagen maken”
“Afval is grondstof”, dat is het motto van wethouder Hans Breunissen. De wethouder is een van de ambassadeurs van de campagne. “Zelf zet ik hoogstens twee keer per jaar de grijze container aan de straat en dan is hij eigenlijk nog niet vol. Eigenlijk zou iedereen steeds moeten bedenken ‘wat kan ik bijdragen? Waar heb ik zelf invloed op en waarin kan ik anderen stimuleren om mee te doen en mee te denken’. Als je er op die manier naar kijkt kunnen we met z’n allen nog hele grote slagen maken!”
Campagne ‘GFT, daar kun je méér mee!’
Gemeente Westervoort start deze week met de campagne ‘GFT, daar kun je méér mee!’. Daarmee wil de gemeente inwoners bewust maken van het feit dat GFT een belangrijke grondstof is voor productie van biogas en compost en dat inwoners daar een cruciale rol in hebben: het is belangrijk dat dit afval in de groene container wordt gegooid en niet bij het restafval belandt.
Onderzoek als basis
De gemeente heeft inwoners gevraagd naar de redenen waarom zij het GFT afval nog niet altijd scheiden. De meest genoemde reden om keukenafval niet altijd te scheiden is vanwege de geuroverlast. Anderen geven aan dat het meegaat in de restafvalcontainer als deze eerder wordt opgehaald dan de groene container.
Bijna de helft van de inwoners is van mening dat het wekelijks legen van de groene container in de zomer zou kunnen helpen om dit afval (nog) beter te scheiden. Met het wekelijks legen van de groene container en de inzet van de publiekscampagne hoopt de gemeente dat het makkelijker wordt om GFT en etensresten te scheiden.
Proef tot en met oktober
De wekelijkse leging van de groene container loopt van 1 april tot en met 31 oktober 2021. Daarna evalueert de gemeente de resultaten en kijkt of de proef wordt voortgezet.
Meer informatie
Tips en meer inspiratie over afval scheiden? Kijk op www.samen1nergie.nl. Of volg nieuwtjes via de social media kanalen van Samen 1Nergie.
Inwoners kunnen meer informatie en een overzicht van de ophaaldagen vinden in de Afvalwijzer app/ www.mijnafvalwijzer.nl.