5.4 C
De Bilt

Arnhem maakt vuist tegen discriminatie en racisme

De gemeente Arnhem bindt de strijd aan met discriminatie en racisme. In het actieplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ staan 37 acties waarmee discriminatie en racisme de komende twee jaar moeten worden teruggedrongen. Het actieplan dat het college vandaag naar de raad heeft gestuurd, is de opbrengst van gesprekken met inwoners en organisaties, en versterkt de stadsbrede beweging naar een inclusief Arnhem.

Discriminatie

Het college trekt ruim 2,5 ton uit in 2022 en in 2023 om de aanpak van discriminatie en racisme in de stad een impuls te geven. Wethouder Martien Louwers (Inclusie): “In Arnhem moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar helaas zijn er Arnhemmers die dagelijks te maken krijgen met discriminatie en racisme. Dit is onacceptabel en strafbaar. De verhalen uit de stad hebben mij diep geraakt en ik zie om me heen de energie en gedrevenheid om hiermee aan de slag te gaan. Met het actieplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ strijden we tégen uitsluiting en vóór een stad waarin we aan elkaars zijde staan. Bijzonder is dat het actieplan het resultaat is van gesprekken en ideeën uit heel Arnhem, die we samen met de stad gaan uitvoeren.”

Het College

Het college gelooft dat een organisatie die de samenleving representeert, die samenleving ook het beste kan dienen. Daarom werkt de gemeente hard om de diversiteit van de stad meer terug te laten komen in het personeelsbestand van de gemeente. Een inclusieve werkwijze moet straks ook een voorwaarde worden voor organisaties die willen samenwerken met de gemeente. Hiervoor gaat het college onderzoeken hoe bij nieuwe samenwerkingsverbanden de eis van aantoonbaar antidiscriminatiebeleid kan worden opgenomen. Daarnaast werkt de gemeente met Arnhemse sportkoepels en sportaanbieders aan een inclusiever sportklimaat en vraagt ze culturele partners om een plan van aanpak voor diversiteit.

“In Arnhem moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar helaas zijn er Arnhemmers die dagelijks te maken krijgen met discriminatie en racisme.

Wethouder Martien Louwers (Inclusie gemeente Arnhem)

Ook een groter besef van discriminatie en racisme is een belangrijk speerpunt in het actieplan. Daarom wil het college dat kinderen al op jonge leeftijd het belang van respect en tolerantie meekrijgen. Hiervoor is het streven dat elke middelbare school over twee jaar gebruik maakt van het programma van Indifferent, waarbij leerlingen werken aan een inclusief schoolklimaat. Ook wil het college verschillende groepen Arnhemmers bij elkaar brengen, onder meer door het organiseren van een jaarlijks stadsgesprek inclusie en diversiteit. Daarnaast ondersteunt de gemeente herdenkingen van onvrijheden in het verleden en vieringen zoals Keti Koti – de afschaffing van de slavernij.

Schuldig

Wie zich schuldig maakt aan discriminatie en racisme kan rekenen op een zero tolerance aanpak. Discriminatie is strafbaar en het college moedigt Arnhemmers die ermee te maken krijgen dit altijd te melden en aangifte te doen. Hiervoor kunnen ze ondersteund worden door antidiscriminatievoorziening Vizier. Daarnaast wil de gemeente geen zaken meer doen met ondernemers die aantoonbaar discrimineren, zolang zij niet werken aan het onderliggend probleem en verbetering tonen. Door middel van een campagne wordt de bekendheid en bereikbaarheid van Vizier vergroot.

Vrij zijn in Arnhem

‘Vrij zijn in Arnhem’ is niet alleen aan actieplan, maar ook een manifest. In negen punten geeft het college een voorzet voor een Arnhemse norm met betrekking tot (samen)leven in vrijheid en veiligheid. Wethouder Louwers: “We horen nog dagelijks verhalen van Arnhemmers die te maken krijgen met discriminatie en racisme. Dit is onverteerbaar, zeker in onze stad waar zo hard voor vrijheid is gevochten. Het toont bovendien aan dat dit offensief helaas hard nodig is. Met elkaar gaan we de komende jaren deze strijd aan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio