Groesbeek – Ook in gemeente Berg en Dal stonden deze week meerdere straten blank. Regenwater drong huizen en andere gebouwen binnen. Enkele collegeleden hebben getroffen inwoners bezocht en de ellende gezien die de wateroverlast met zich meebrengt.
De urgentie om de wateroverlast aan te pakken was en is groot bij de gemeente. Inwoners kunnen zelf ook maatregelen treffen op hun eigen terrein om de overlast terug te dringen en te bepreken. Wethouder Annelies Visser: “Verschillende inwoners hebben helaas moeten ervaren wat een ellende de wateroverlast met zich meebrengt. Als de gemeente én onze inwoners alles doen wat in onze mogelijkheden ligt kunnen we samen de overlast zoveel mogelijk beperken.”
Wateroverlast terugdringen
De gemeente treft verschillende maatregelen om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Op verschillende plekken is/wordt de bestaande riolering vervangen door een gescheiden systeem. Het regenwater wordt hier apart ingezameld en via poreuze buizen (buizen met gaatjes) in de bodem geïnfiltreerd. Hiermee wordt het riool ontlast en geen (relatief schoon) regenwater naar de zuivering afgevoerd.
Extra uitstroompunten
Hiernaast zijn/worden er een aantal extra uitstroompunten gemaakt vanuit het regenwaterriool om de afvoercapaciteit van de riolering te vergroten. Zo ontstaat er minder snel water op straat.
Verticale infiltratiebuizen
Om de aanvoer van regenwater terug te dringen zijn zogeheten verticale infiltratiebuizen
geboord. Deze buizen zijn 6m diep. Regenwater wordt via deze verticale buizen in de
ondergrond geïnfiltreerd.
Vergroting opvangcapaciteit
De opvangcapaciteit van zogeheten bergingsriolering is/wordt vergroot. Er wordt gekeken naar herinrichting van straten, zodat het water door de straten wegstroomt langs de huizen in plaats van de huizen in. Ook worden er gesprekken met grondeigenaren gevoerd, om hun grond aan te kopen, zodat daar het water naar toe geleid en opgevangen kan worden.
Wat kunnen inwoners zelf doen
Als we alleen op gemeentegronden maatregelen treffen kunnen we de wateroverlast
onvoldoende terugdringen. We bereiken meer wanneer ook inwoners op eigen terrein
eenvoudig zelf maatregelen kunnen treffen, zoals het vergroenen van hun tuin of hun
regenpijp afkoppelen van het riool.