13.6 C
De Bilt

Veel minder huisuitzettingen door snel ingrijpen

Zutphen – In de afgelopen drie jaar zijn er veel minder huisuitzettingen. Het aantal huurders dat een waarschuwing tot huisuitzetting krijgt, is teruggebracht van 94 tot 12 per jaar. Reden voor dit succes is dat sociaal werkers van Stichting Perspectief Zutphen, Woonbedrijf Ieder1 en gemeente Zutphen in een zeer vroeg stadium in contact treden met huurders als zij de huur niet betalen. Hierdoor kunnen problemen snel worden gesignaleerd en aangepakt, waardoor erger leed wordt voorkomen. De gemeente Zutphen wil deze succesvolle aanpak uitbreiden door ook een samenwerking aan te gaan met onder meer zorgverzekeraars en energieleveranciers.

Minder huisuitzettingen

In 2017 ontvingen nog maar 12 huurders een waarschuwing tot een huisuitzetting. Deze voorlaatste stap waarna iemand uit de huurwoning kan worden gezet, is bijna niet meer nodig. Een sociaal werker van het sociale wijkteam van Stichting Perspectief Zutphen treedt samen met de consulenten van de woonbedrijven in contact met huurders als blijkt dat de huur één of twee maanden niet is betaald. De sociaal werkers kunnen inwoners onder andere de weg wijzen bij schuldenproblemen, (huur)toeslagen en zorg. Wethouder Annelies
de Jonge van Werk en Inkomen: “Met deze werkwijze helpen we inwoners. Een huurschuld komt namelijk nooit alleen. Het wijst vaak op meerdere problemen. Door dit vroeg te signaleren, kunnen we veel eerder inwoners helpen en voorkomen we dat ze in een uitzichtloze situatie komen.” In 2015 en 2016 hebben Ieder1, Perspectief, Het Plein en gemeente Zutphen een pilot gehouden om te kijken of huurschulden eerder kunnen
worden gesignaleerd en aangepakt. Sinds begin 2017 is het een vaste manier van werken. De sociaal werkers leggen ongeveer 250 huisbezoeken per jaar af vanwege signalen die betrekking hebben op een huurachterstand.

Zorgaanbieders en energieleveranciers

In de top 10 van niet betaalde nota’s staan de zorgverzekeraars en energieleveranciers bovenaan. Om deze reden wil de gemeente Zutphen een samenwerking aangaan met deze organisaties. Door vroegtijdig ook de achterstallige betalingen bij deze organisaties in beeld te krijgen, kan escalatie veel beter voorkomen worden.
In het voorjaar 2018 wil de gemeente Zutphen hiermee starten. In het eerste kwartaal wordt daarom een convenant gesloten om ervoor te zorgen dat de gegevensdeling op een goede manier plaatsvindt. Gemeenten als Arnhem, Nijmegen en Zwolle gingen Zutphen al voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio