In april 2026 wordt de tiende streekmusical van De Bewoarsmiense opgevoerd. Het ervaren creatieve team bestaat uit opnieuw uit regisseuse Dayenne van de Geijn en arrangeur John Tijssen. De auditie wordt gehouden op donderdag 5 juni in De Blokhut in Deest. De inschrijving om aan deze streekmusical mee te doen staat open tot en met 29 mei.
Toneelspelers, sjouwers, bouwers, mensen voor de techniek, grimeurs…….iedereen met hart voor het streektoneel kan zich opgeven voor de nieuwe productie.
Een mooie mix van jeugd, jong, oud, rijp en groen is welkom. Er zijn mogelijkheden voor grote, midden, kleine en figurantenrollen, met of zonder zang.
De Bewaorsmiense staan bekend om hun prachtige streekmusicals die in verbinding staan met gebeurtenissen in Maas en Waal. Voorheen speelden de musicals zich alleen af in het verleden. Met de musical Nie te Geleuve in 2017 werd met deze traditie gebroken. Die productie speelde in op de actualiteit van de sluiting van de Rooms Katholieke kerken. Hierna verschenen er weer twee succesvolle historische musicals over de Leste Mert en de riviervissers. De laatste streekmusical uit 2024 had met de ontzanding en de verondieping van de zandgaten weer een zeer actueel thema.
Onteigening
Het Dreumelse schrijversduo Ko van den Boom en Mari van den Berg zijn opnieuw de uitdaging aangegaan om voor de tweede keer een toneelstuk te schrijven voor De Bewaorsmiense. Beide Dreumelnaren bekend met de schrijverspen, zijn zowel verbonden aan de streek als dialectkenners én geïnteresseerd in de geschiedenis en het nieuws van de streek. Het schrijversduo heeft de nieuwe musical voorzien van even pittige als zeer grappige ingrediënten en tegenstellingen.
’t Schurend Juk speelt zich af in deze tijd en heeft als overkoepelend thema de onteigening van een boerderij door de plaatselijke overheid als gevolg van landelijk beleid. Onteigening van huizen en grond speelt zich af door alle tijden heen. Tijdens deze musical wordt al snel duidelijk dat de onteigening sterk verweven is met de huidige ontwikkelingen.
Het platteland en de boerenstand in het bijzonder zijn steeds meer onder druk komen staan: huizenbouw, natuurbescherming, voedsel vanuit lageloonlanden. Kortom, de agrarische sector, vanouds beeldbepalend in het Land van Maas en Waal, overleeft alleen met veel inspanning én creativiteit.
In de musical wordt een mix gesproken van Maos en Waols dialect en ABN. De oudere generatie praot plat, de jongeren ABN. Er zijn tegenstellingen tussen het dorp en de polder, tussen jong en oud, tussen ziek en gezond, tussen het dorpsleven vroeger in Maas en Waal en het moderne leven. In het verhaal van de streekmusical komen ook mooie verbindingen tot stand tussen deze tegenpolen.
Het verhaal
De musical speelt zich af op zorgboerderij De Woerd midden in het Land van Maas en Waal. Het boerengezin – Allard en Harriet van de Hucht en hun drie kinderen runnen hun boerderij. Het gezin heeft moeite om het hoofd boven water te houden. Ze hebben melkkoeien, maar dat is onvoldoende om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom is er ook een zorgtak voor probleemjongeren en dementerende ouderen.
Dit verloopt voorspoedig, totdat de overheid met plannen komt om de boerderij te onteigenen. Dit leidt uiteindelijk tot behoorlijk wat onverwachte ontwikkelingen, commotie en spanning. Een spanning die bij De Bewaorsmiense altijd leidt tot hilariteit en een heerlijk avondje genieten van herkenbaar streektoneel voorzien van heerlijke arrangementen voor muziek en zang.
Opgeven voor de auditie kan tot en met 29 mei via het invullen van een digitaal formulier op de website https://bewaorsmiense.jimdofree.com/ De voorstellingen zijn in De Bogerd te Druten op 16, 17, 18 april 2026 om 20.00 u. en op 19 april om 14.30 u. en in De Rosmolen te Beneden-Leeuwen op 24, 25 en 26 april om 14.30 u. De voorverkoop is op zaterdag 15 november bij beide speellocaties.